Епископ марчански Сава у Загребу рукоположио новог свештеника

Published On: 18/10/2021

У Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, у недељу 17. октобра 2021. године, Божанствену Литургију служио је Преосвећени Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског.

Владика је, по благослову Његове Светости Патријарха који је и администратор Епархије загребачко-љубљанске, рукоположио ђакона Стефана Максимовића у свештени чин презвитера. Епископу су саслуживали протосинђел Нектарије (Ђурић) и братство Саборне цркве. Појао је хор храма под вођством Иване Србљан.

Владика Сава беседио је након читања јеванђељског одломка (Мт. 15, 21-28) у ком апостол Матеј говори о Христовом преласку из Јудеје у земљу Хананску и сусрету са женом Хананејком:

-Тада је Христу пришла једна припадница многобожачког хананског народа и обратила му се речима: Помилуј ме, Господе, Сине Давидов, кћер моју много мучи ђаво. Она је тим чином показала да, упркос томе што је припадница многобожачког народа, поседује семе искрене и праве вере у једнога Бога и веру да јој једино Он може помоћи. На њене ријечи: Помилуј ме, Господе, Господ не одговара ни речи. Међутим, она не престаје. Не одустаје од своје молитве, јер не чује речи Господње и непрестано призива Господа до те мјере да његови ученици и апостоли прилазе њему и кажу: Господе, отпусти је јер иде и виче за нама. А он каже: Ја сам послан само изгубљеним овцама дома Израиљева. Жена, чувши да је Господ послан народу ком она не припада, не одустаје од своје молитве, већ, приступивши Христу, поклања му се говорећи: Господе помози ми. Хананејка је својим мољењем показала упорност у молитви, чврстину вере, али и топлину молитве. Жена коју спомиње јеванђелист није молила Господу да јој да нешто, већ да је помилује. Господ јој је потом упутио речи: Није добро узети хљеб од дјеце и бацити псима.

Епископ марчански казао je да је однос Господа према тој жени био такав не да би је одбацио, већ да би извукао из ње пример вере и упорности за оне који су били са њим:

-У том моменту она није погођена, она се не осећа одбаченом што не припада изабраном народу коме је Господ дошао. У њој не дејствује егоизам. Она не окреће леђа Господу који је наизглед одбацује и не обраћа пажњу на њу, него каже: Да, Господе, није добро узети хљеб са трпезе и бацити псима, али и пси једу од мрва што падају са трпеза господара њихових. Дакле, овом реченицом она исповеда да не тражи оно што јој припада или што припада можда неком другом, већ тражи само мрвице милости Господње. Тражи да Господ, макар мало, обрати пажњу на њу и на оне којима није послан, што у суштини и јесте послање Христово. Тим својим поступком она нам показује изузетно смирење.

Владика је навео речи Светог Јована Лествичника: Немој рећи да ниси ништа стекао ако у молитви проводиш доста времена, а не видиш никаквога плода. Добитак је већ то што се молиш. Какво би ти веће благо и требало него да се припијаш уз Господа и живиш непрестано у јединству са Њим, и истакао да Господ жели да покаже да молитва треба да буде стање целокупног живота како онда када Господ одговара на наше молитве тако и онда када то наизглед не чини.

По отпусту Божанствене Литургије, окупљеном сабрању владика Сава пренео је поздраве Његове Светости Патријарха српског Порфирија и пожелио да новорукоположеном свештенику служба буде на спасење и изградњу Цркве као Тела Христовог.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести