Епископ Методије на Божић бослужио у Саборном храму у Мојковцу

Published On: 07/01/2022

У свим храмовима Епархије будимљанско-никшићке литургијски је прослављен празник Рождества Господа Исуса Христа. Централну Литургију у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу 7. јануара 2022. године служио је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Методије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

Епископ Методије је сабранима честитао Божић, празник сједињења у личности Христовој божанске и човечанске природе, која је нераздељива у Њему преко Кога се сви спасавамо.

-Свети праведни Јосиф није знао да је анђео благовјестио Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Христа. Када је Она била заручена за њега, кад је изведена из Јерусалимског храма, дата му на чување и заручена за њега, то значи вјерена да би се он бринуо о њој, видјевши је у благословеном стању, мислио је да је сагријешила. Пошто је праведни Јосиф, као што јеванђелист каже, био праведан човјек, није хтио да је осрамоти и да разгласи да је она трудна прије него што је била у земаљском браку или заручењу. Тиме би је обешчастио и, чак, подвргао по јеврејском закону, каменовању, јер онај који то уради, по јеврејском закону, у то доба, био је подвргнут смртној казни каменовањем. Он је није оптужио другима, нити је прекорио него је кад је видио, а необјашњиво му је било због чега је она у таквом стању, хтио само тајно да је отпусти. Онда му се јавио анђео Господњи, рекао му да је Она од Духа Светог зачела и да ће родити Спаситеља Коме треба да надјене име Исус и о Коме он треба да се брине, беседио је Преосвећени Епископ.

-Праведни Јосиф је повјеровао у то што му је анђео рекао, благовијестивши му и име како да се зове Спаситељ свијета. Кад се Бог јавио људском роду, прво му се  јавио и обзнанио своје име као Јахве, што значи: Ја сам онај који јесте, обзнанио је себе да постоји, бити и јесте од глагола бити значи постојати. Прво Његово име, којим се објавио људском роду, било је да Он постоји, а друго Његово име, којим се објавио преко пророка, пророка Исаије који је рекао да ће Дјева родити сина и надјенуће му име Емануил, што значи: С нама Бог. То је друго име којим се Бог открио људском роду, не само да постоји и да је тамо негдје, него да је Он уз то с нама, значи да је присутан, да је ту, да је међу нама. Трећи пут се објавио кад се Јосифу, преко анђела, јавила благовијест како да се зове Син Божји Који се рађа од Дјеве, узима на себе човјечанску природу. Рекао је да се зове Исус што значи: Јахве је Спаситељ, Јешуа; то значи не само да Бог постоји и не само да је Бог с нама, него је Он и наш Спаситељ, указао је Владика Методије.

-Данас славимо празник који је почетак домостроја спасења, оваплоћење самог живог Бога кроз Кога је све постало. Он је у себи вјечно сјединио божанско и људско. Божанско се никад, ни на који други начин, не би могло приближити људском осим кроз личност Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Кад се Исус родио, Он је позвао људе да би заслужили Царство небеско, не само да надиђу јеврејски закон и његову правду, него да надиђу и Јосифову правду, позвао је све оне који су били ријешени, који су ријешени данас и до краја свијета и вијека да иду за Њим, да узму крст свој и да иду за Њим, позвао их је не само да опросте, него и да љубе непријатеље своје. Тај корак од правде и праведности до љубави је најтежи, али најблагословенији корак који треба свако ко се зове хришћанином и ко је следбеник Спаса, чије рођење данас прослављамо, да направи и да од праведности дође ка љубави. Ту љубав имали су наши преци, који су се на Бојној њиви и овдје, око Мојковца, жртвовали да спасу браћу своју, не марећи за своје животе. Нема истинске и праве жртве без љубави, а то је идеал јеванђелски. Идеал јеванђелски није сиромаштво, да немамо ништа, идеал јеванђелски је жртва, а истинска, права, чиста, божанска и благословена жртва јесте она која извире из љубави. Ту су љубав показали наши преци на овим просторима, којих се данас сјећамо, помињемо и молимо за покој душа свих оних који су учествовали у бици на Мојковцу, који су живот свој положили за ближње своје и за отачаство, а нама дали примјер, указујући нам на онај идеал јеванђелски и на Христа, Чије рођење данас славимо, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

На Литургији је појао црквени хор Светог Јоакима и Ане којим руководи Ивана Гордић Мрдовић. Прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и архијереја Српске православне Цркве. Литургијском сабрању присуствовали су представници нове власти у Мојковцу. Поводом славе мојковачког Саборног храма освештан је и преломљен славски колач и жито. Коло  српских сестара из Мојковца прославило је, такође, своју славу, а чланице Кола су припремили поклоне за децу и пригодно послужење после Литургије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести