Епископ Методије: Празник Благовијести је почетак нашег спасења

Published On: 08/04/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 7. априла 2022. године, на Благовести, свету архијерејску Литургију у храму посвећеном том великом празнику у Пољима код Мојковца.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће верног народа. Беседио је епископ Методије:

Да се кроз овај празник сјетимо Мајке Божје и њеног смирења, њене ненаметљивости, скромности, молитвености, ћутљивости молитвене и њеног тиховања. На тај начин припремила је срце своје и утробу своју да она буде пут којим ће Господ ући у овај свијет, у ову матицу живота. Данашњи празник Благовијести, то је почетак нашег спасења зато што славимо зачеће Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа, Његово зачеће утроби Дјеве Марије Духом Светим. Ово је почетак хришћанске историје спасења. Зато данас славимо овај велики и диван празник, зато што је Царев Син дошао у овај свијет и ми смо били сада на овој светој служби, на светој Литургији, евхаристији, на свадби Царевог Сина, ту смо се причестили Тијелом и Крвљу Његовом и учествовали у том сабору свих Светих. Многи су које је Господ позвао на свадбу свог Сина и сви они који су крштени, они су призвани и позвани, али је Господ рекао: Многи су се одговорили да не дођу на свадбу Царевог Сина разним изговорима и бригама око својих свакодневних, овоземљаских, материјалних потреба и проблема“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки, додавши да је само једно потребно и пита нас Господ: Шта вриједи да читав свијет задобијемо, а души својој наудимо?

Зато је веома битно да се одазовемо на тај позив којим нас зову пророци, апостоли и њихови прејемници до данашњег времена и Јеванђеље Христово које нас, ево, двије хиљаде година призива да дођемо на свадбу Царевог Сина и уђемо у њу, а то је слика Царства небеског. Сваки онај који буде сличан Оној Која је данас зачела Бога у утроби својој, Мајци Божјој, који се буде све више Њеним врлинама и особинама уподобљавао и ономе чему нас је Њен Син Јеванђељем својим учио, тај ће достојно ући у свадбену дворану и у Царство небеско. То значи да испунимо заповијести Божје и да урадимо она дјела која ће потврдити и истински печатирати те заповијести које нам је Господ дао.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести