Епископ моравички Антоније на црквеним свечаностима у Бејруту

Published On: 09/11/2021

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Подворје Руске Православне Цркве у Бејруту (Либан) обележило је 75. годишњицу од оснивања низом свечаности од 6. до 7. новембра 2021. године, којима је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније, старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

Већ првог дана боравка у древној ливанској земљи, 6. новембра 2021. године, владика Антоније је узео учешће у служењу свете архијерејске Литургије у руском храму Светог Јована Крститеља у Бејруту, којом је началствовао Митрополит корсунски и западноевропски г. Антоније – патријарашки егзарх за Западну Европу. Поред епископа Антонија, Високопреосвећеном Митрополиту су саслуживали и протојереј Нектарије Кхајрала (Антиохијска Православна Црква), архимандрит Серафим (Православна Црква Чешких земаља и Словачке) и архимандрит Филип, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту.

Богослужењу су молитвено присуствовали и Митрополит филипопољски г. Нифон, старешина Подворја Антиохијске Православне Цркве у Москви, професоор Московске духовне академије протојереј Владислав Ципин и руководилац Фонда за подршку хришћанске културе и наслеђа Е. И. Скопенко.

По завршетку Литургије, окупљеним верницима у храму се пригодном беседом обратио митрополит Антоније, подсетивши на значај вишедеценијског постојања и рада Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту. Високе госте велике свечаности поздравио је и старешина Подворја архимандрит Филип, уручивши им том приликом резбарени јубиларни натпис на чувеном ливанском кедру. Иначе, Подворје Руске Православне Цркве у Бејруту је отворено давне 1946. године, након посете Либану руске црквене делегације на челу са Патријархом московским и све Русије Алексејем I.

Истог дана, обављено је више сусрета и пријема на којима је присуствовао и Владика моравички Антоније:

пријем код Митрополита бејрутског г. Илије;пријем код Патријарха маронитског Мар Бешара Бутрос ал-Рахија;пријем у Амбасади Руске Федерације у Бејруту.

Централни догађај, свакако је била научно-богословска конференција под називом „Руско православно присуство на свештеној ливанској земљи – поводом 75. годишњице од оснивања Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту”, која је уприличена у просторијама Руског дома у главном граду Либана. На почетку скупа госте је поздравио старешина Руског подворја архимандрит Филип (Васиљцев), а затим се присутнима обратио и руководилац Руског дома у Бејруту В. И. Зајчиков.

Поздравну реч је одржао и Митрополит корсунски и западноевропски г. Антоније, који је том приликом пренео поздраве Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, под чијим благословом се организована прослава овог значајног јубилеја. Митрополит филипопољски г. Нифон, старешина Подворја Антиохијске Православне Цркве у Москви, говорио је о својим утисцима када се први пут сусрео са представницима Руске Православне Цркве у Либану и Бејруту, док је још био дечак. У сећању митрополита Нифона остао је велики број старешина Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту које је лично познавао, а који су, по речима владике Нифона, били велики духовници и велики посленици на њиви Господњој, вршећи мисију ширења и укрепљења међуправославних односа на тлу Либана. Поздравну реч упућену домаћинима и гостима великог јубилеја одржао је и Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, који је између осталог поручио:

-Руска Православна Црква је на просторима, којима управља већина помесних Православних Цркава, оставила је велики траг на јачању црквених братских односа. Храмови које је подизао руски народ данас представљају праве споменике културе и градитељства. Лепота и благољепије богослужења, преданост и дипломатија представника Руске Православне Цркве који се налазе на служби у многим државама, утичу на стотине хиљада људи који првенствено захваљујући њиховом раду постају истински верници. То је нарочито видљиво у земљама које историјски посматрано нису хришћанске, а самим тим ни православне, као што су, рецимо Кина или Јапан. Листајући странице богате историје Бејрутског подворја, можемо приметити како су се велики и знатни људи овде налазили на служби, молећи се и уживајући велики ауторитет. Драги оче Филипе, честитам Вам велики јубилеј, 75. годишњицу Подворја. Нека би Вам Господ даровао мудрост да и даље на најбољи могући начин управљате Подворјем на свеопште добро народа Либана и Русије.

Затим су уследила обраћања архимандрита Серафима (Православна Црква Чешких земаља и Словачке), амбасадора Русије у Либану А. Н. Рудакова и игумана Арсенија Соколова (Руска Православна Црква).

Предавање на тему Односи Антиохијског Патријархата и Руске Православне Цркве у XX и XXI веку одржао је професор Московске духовне академије протојереј Владислав Ципин. Предавање на тему Емигранти првог таласа и Руско подворје одржао је руководилац представништва ИТАР-ТАСС у Либану Дмитриј А. Зеленин. О руским гробовима и гробљима у Либану говорила је Татјана В. Бахер Кувашева, док је предавање Московске школе у Палестини, Либану и Сирији одржао Кфури Искандар. Завршну реч на крају конференције одржао је Митрополит Ливанских гора г. Силуан (Антиохијска Православна Црква), који се захвалио свим учесницима и гостима који су из многих земаља допутовали на свечаности поводом 75. годишњице од оснивања Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту.

Свету архијерејску Литругију, у 20. недељу по Педесетници, 7. новембра 2021. године, у новоподигнутом храму посвећеном празнику Благовести у области Жал Ел Диб у Бејруту, служили су Митрополит корсунски и западноевропски г. Антоније и Митрополит Ливанских гора г. Силуан. Будући да је Литургија служена у оквиру духовних свечаности посвећених великом јубилеју 75. годишњици од оснивања Подворја Руске Православне Цркве у Бејруту, радост празника су поделили и том приликом саслуживали и Митрополит филипопољски г. Нифон – старешина Подворја Антиохијске Православне Цркве у Москви, Епископ моравички г. Антоније – старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, архимандрит Серафим (Шемјатовски) – старешина Подворја Православне Цркве Чешких земаља и Словачке у Москви, архимандрит Филип (Васиљцев) – старешина Руског подворја у Бејруту и игуман Арсеније (Соколов) – представник Патријарха московског и све Русије при Патријарху антиохијском и свег Истока.

После свете Литругије, поздравну реч је одржао митрополит Силуан, који је нагласио да данас сви православни народи на тлу Либана прослављају велики јубилеј свог вољеног Руског подворја које је истински сведок љубави и мисије ширења православља. Митрополит Антоније је у свом говору подсетио како су у служењу Литургије узели учешће и многи архијереји и свештенослужитељи из разних крајева земаљског шара, што је најбоље сведочанство православног јединства у Христу Исусу.

На свечаној трпези, која је организована за све госте свечаности, митрополит Антоније и епископ Антоније уручили су игуману Филипу напрсне крстове, док је архимандрит Серафим настојатељу Бејрутског подворја предао орден Светог Растислава II степена.

Извор: epantonije.com, на основу материјала Руског подворја у Бејруту

Најновије вести

Повезане вести