Епископ моравички др Антоније (Пантелић): Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива

Published On: 16/10/2021

Нова књига Преосвећеног Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве при Патријарху московском и све Русије у Москви, под називом Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива, у издању издавачке куће Познание (под покровитељством Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Кирила и Методија у Москви), ускоро излази из штампе.

У питању је прерађено издање докторске дисертације епископа Антонија Односи Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у периоду између 1944. и 1950. године, на основу материјала из архива Русије и Руске Православне Цркве (Отношения Сербской и Русской Православных Церквей в 1944-1950 гг. в материалах архивов России и Русской Православной Церкви), коју је Преосвећени Владика успешно одбранио 7. јуна 2019. године на Православном богословском факултету Универзитета у Прешову (Словачка).

Књига расветљује итекако важан период обнове званичних односа између Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве пред крај Другог светског рата, као и њихов даљи напредак крајем прве половине XX века. Приликом рада на поменутој теми, Преосвећени Владика је користио велики број докумената из руских архива, као и до тада недоступне материјале из архива Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве.

Књига ће нарочито бити интересантна читаоцима који се баве изучавањем историје Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве у XX веку.

Поред тога што је старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, Епископ моравички др Антоније (Пантелић) је декан Филозофско-богословског факултета на Руском православном универзитету Светог Јована Богослова у Москви.

Извор: Издательский дом «Познание»

Најновије вести

Повезане вести