Епископ Никодим: Само Господ може да нас уздигне до Царства Небеског

Published On: 07/06/2021

Беседа Епископа далматинског г. Никодима изговорена у Недељу Слепог, 6. јуна 2021. године, у храму Светог Спаса у Шибенику

Чули смо сада како је наш Господ Исус Христос исцелио једнога човека који је био слеп од рођења. Када су Га апостоли упитали да ли је то последица његових греха или греха родитеља његових, Господ им је одговорио да ни једно, ни друго није разлог његовог слепила, већ је он тако рођен да би се на њему показала слава Божја. А ми бисмо, драга браћо и сестре, као људи требали бити они који ће прослављати Господа у свакоме тренутку свога живота и од тога нећемо одустати, као што није одустао ни тај слепи човек који је исцељен.

Када се појавио међу људима који су знали да је он од рођења слеп и када су га они упитали како је на чудесан начин прогледао, он је у неколико пута посведочио да је управо Господ онај који му је подарио вид. Он је тада први пут видео све оно на шта смо ми навикли, што можда и не гледамо као чудо Божје, видео је сву творевину и све оно чиме нас је Господ благословио и украсио овај свет. Тај човек није поклекао пред речима фарисеја и до краја је сведочио да је његов исцелитељ управо Господ, Спаситељ који, као што можемо да видимо на икони Васкрсења Христовог, пружа руку свима нама и без чије помоћи не можемо да се уздигнемо ка Царству Небеском. Рекавши да верује у Господа показао је славу Божију која се на чудесан начин над њим пројавила као сведочанство пред свим тим неверницима да је ‘Бог тако заволео овај свет да је и сина Свога Јединороднога дао да свако верује у Њега не погине, него да има живот вечни’. Овај човек је до краја свога живота остао веран Господу и заповестима Његовим, а тај пример треба да следимо и ми, да сваким даном и сваким дахом својим прослављамо Господа и будемо увек свесни да је једино Он тај који може да нам помогне, да нас уздигне и само када се са Њим нађемо у заједници постаћемо деца светлости и наследници Царства Небеског.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести