Епископ Сава: Васкрсење праведног Лазара је слика васкрсења сваког од нас појединачно

Published On: 16/04/2022

-Данашњи празник и догађај је пун смисла, пун поруке да је живот вечан, да постоји нада, да овде на земљи није крај и да нисмо створени да бисмо пропали, него да бисмо заједно са Христом васкрсли и наследили вечни живот, беседио је епископ Сава.

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава предстојао је 16. априла 2022. године, у Лазареву суботу, на светој архијерејској Литургији у београдском Саборном Светоархангелском храму. 

Епископу Сави су саслуживали свештеници Саборног храма, док су благољепију сабрања допринели протођакони Радомир Перчевић и Дамјан Божић, у молитвеном присуству верног народа. 

-Велика је тајна Спаситељевог чуда васкрсења праведног Лазара, брата Марте и Марије, који је након четири дана проведена у тами и хладноћи гроба љубављу Спаситеља васкрсао. Овај догађај слика је васкрсења не само Лазаревог и не само оног славног Васкрсења Христовога, него и васкрсења свакога од нас појединачно, јер жртва коју приноси Господ, коју прима онда када се предаје на крст, бива искључиво и једино ради нашега спасења, ради повратка човека отпалога од заједнице са Богом у првобитну заједницу ради које је створен. То је слика не само свеопштег васкрсења, како појемо у црквеног химни данас, него и оног васкрсења и умирања претходног које сваки хришћанин пролази приликом свога крштења. Ако се сетимо свете тајне крштења, знамо да вода (купељ) у коју новокрштавани улази, јесте умирање са Христом, а моменат изласка из воде јесте саваскрсавање са Њим, беседио је епископ Сава.

беседа Епископа марчанског Саве (видео)

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести