Епископ Сава: Својим доласком у цркву сведочимо име Христово

Published On: 08/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је 8. новембра 2021. године, на празник Светог великомученика Димитрија, свету архијерејску Литургију у цркви Сабора српских светитеља на Карабурми. Саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

-Свети великомученик Димитрије је као војник морао по царској наредби да прогони хришћане. То међутим није радио. Није послушао цареву заповест него Христову заповест о љубави, пре свега према Богу. Био је сведок две највеће заповести Христове: да је потребно Господа љубити свом снагом својом, свим срцем својим и свим умом својим, али љубити и другога и ближњег свога као самога себе. Као такав, Свети Димитрије уместо да прогони хришћане у ствари им је био апостол, истако је владика Сава.

-Потребно је и да ми као хришћани посведочимо веру и имамо храбрости, јер доласком у свете храмове сведочимо име Христово, сведочимо да смо хришћани, поручио је владика Сава.

Црква Сабора српских светитеља на Карабурми се налази на углу улица Пере Ћетковића и Гарсије Лорке. Камен темељац за храм је постављен 1986. године иако је захтев за подизање цркве поднет од стране блажене успомене патријарха Германа још 1961. године. Храм је освештао патријарх Герман 13. новембра 1988. године. Живопис у храму је настао 1993. године.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести