Епископ Сава: Христос доноси живот и Васкрсење

Published On: 07/11/2021

У 20. недељу по Духовима, 7. новембра 2021. године, на празник Светих мученика Маркијана и Мартирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Николају Мирликијском Чудотворцу у Вишњици.

-Христос смрт побеђује својим Васкрсењем. Христово присуство побеђује смрт, како физичку тако и духовну. Када човек духовно умре и када занемари свој духовни живот, једино Христовим присуством и једино благодаћу Христовом може да се врати на прави пут. У Васкршњем слову Свети Јован Златоусти наводи: „Смрти где ти је жалац, аде где је твоја победа? Васкрсе Христос и нема више смрти“. Васкрсење није нека теорија, јер нам је Христос показао да је то реалност. Христос доноси живот и Васкрсење, истакао је владика Сава.

-После Христовог Васкрсења смрт није крај људскога живота, није нека тачка где се све завршава и нема више постојања човека, него је смрт у ствари прелазак из привременог живота у онај живот који очекујемо, у живот вечни, нагласио је епископ Сава. 

Црква Светог Николе у Вишњици подигнута је 1842. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе. Намеру да истовремено са школом подигну храм у свом насељу мештани Вишњице су остварили 1838. године на старом црквишту. Иако су се вршила богослужења, у то време нису још били завршени комплетни радови, што видимо из писма становника села из 1842. године, у коме се обраћају молбом кнезу Милошу за дозволу да могу у Београду да прикупљају прилоге за довршење цркве и набавку ствари за њу. У летопису храма је забележено да су вишњичку цркву често посећивали краљ Милан и краљица Наталија са сином краљем Александром, посебно о летњем Светом Николи.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести