Епископ сремски Василије: Свети Сава очекује од нас да молитви научимо нашу децу

Published On: 28/01/2021

Данас када нас је захватила опака пошаст пандемије, када болест хара читавим светом, никад није било упутније и усрдније послушати речи Светог апостола Јакова који нас саветује: `Злопати ли се ко међу вма? Нека се моли Богу. Нека дозове презвитере црквене, нека се помоле над њим помазавши га уљем у име Господње` (Јак 5, 13-14).  Није, наиме воља Божја да будемо затворени, изоловани, удаљени једни од других, нити да живимо са маскама на лицу. Посебно Свети Сава очекује од нас да молитви научимо нашу децу и поколења која долазе, да скинемо маске са лица свога и да лицем к лицу гледамо једни друге. Зато ми дозволите да на овај свети и свечарски дан упутимо Богу и Светом Сави усрдну молитву да одагна од нас и наше деце ову и сваку другу болештину речима:

„Господе, Боже наш, који си богат милосрђем и мудрим промислом управљаш нашим животом, услиши нашу молитву, прими наше покајање за наше грехе, заустави нову заразну болест, као што си једном престао да кажњаваш народ у време цара Давида. Ти који си Лекар душа и тела наших подари опоравак болесницима, подижући их хитро са одра патње како би могли да прослављају Тебе, нашег Милостивог Спаситеља, а заштити здраве од било које болести. Благослови Господе, ојачај и заштити својом благошћу све оне који се човекољубљем и жртвовањем старају о болеснима у њиховим домовима или у болницама. Уклони све болести и патње међу људима и научи нас да ценимо живот и здравље као Твоје дарове. Дај нам Боже, свој мир и испуни наша срца чврстом вером у Твоју заштиту, надом у Твоју подршку и љубављу према Теби и ближњему. Јер си Ти Бог који милује и спасава нас и Теби славу узносимо: Оцу и Сину и Духу Светому, сада и увек и у векове векова.“  

Овог великог дана, Савиндана, послужимо се дивном песмом из канона Светом Сави: „Пружио си руке к Вишњему у молитвама неуморним и сабрао си чеда своја заједно у јединству Духа, да познају Духа којим се крстише“. Нека би Господ Исус Христос, Бог Живи и Учитељ Светог Саве, дао, по молитвама Светитељевим, да се покајемо и да се вратимо на пут истине, на пут Светог Саве и свих Светих наследника његових, који води у живот вјечни. А тај Пут и та Истина, и тај Живот вјечни, јесте управо Он сам, богочовек распети и васкрсли, коме нека је слава, част и поклоњење са Оцем Његовим и Духом Светим у векове. Амин.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести