Епископ Фотије освештао темеље храма у Малешевцима

Published On: 09/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије освештао је темеље будућег храма који ће бити посвећен Светом владики Николају Охридском и Жичком у Малешевцима код Угљевика.

Епископ Фотије је истакао да је Свети владика Николај био српски Златоуст, велики духовник и национални радник: – Кад су почели Балкански ратови и Први светски рат Свети владика Николај се вратио са Запада да помаже свом народу молитвама и беседама. Бавио се великом мисијом пишући, говорећи, беседећи и молећи се за свој српски народ. Водио је Богомољачки покрет коме је дао црквени карактер, рекао је Владика.
 
Епископ је изразио задовољство јер је будући храм у Малешевцима први у Епархији који носи име тог великог светитеља и изразио наду да неће бити и једини: -Да се сви заједно угледамо на великана међу светитељима, али и великог човјека, који је био у рангу са Николом Теслом, Михајлом Пупином и највећим људима које су Срби имали у то време, пожелио је владика Фотије.

Међу великим бројем верника освећењу темеља будућег храма присуствовао је и начелник општине Угљевик Василије Перић који је поручио: -Наша очекивања су да ће се храм завршити у наредних годину дана, а општина Угљевик ће и даље наставити помагати мисију наше свете Српске Православне Цркве која нас је вијековима одржала на овим просторима.

Кум темеља будућег храма је Митар Крсмановић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести