Епископ Фотије: Срби су велики народ. Велики смо јер прослављамо Христоса, највећег међу нама

Published On: 07/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије поручио је на Божићном уранку у Саборном храму у Бијељини да су Срби велики народ који даје велике људе и пожелио да сви српски православни градови буду Богом благословени и да иду путем добра, мира, напретка и љубави Божје.

На празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

-Нека је срећан и благословен данашњи дан и данашњи празник Божић. Свим православним Србима овдје у Бијељини, у нашој Епархији зворничко-тузланској, и свима православнима који данас празнују Рођење Христово. Мир Божји – Христос се роди – овим речима Епископ зворничко -тузлански Фотије је поздравио присутне вернике након служења свете архијерејске Литургије.
 
Објашњавајући зашто је рођење Богомладенца важан догађај за српски народ, Епископ је поручио да се управо у том празнику огледа величина оног који слави:

-Срби су велики народ, страдални, мученички, прогањани народ, трпимо неправде кроз историју, али велики смо по томе што имамо Божић, Светог Саву, све наше светитеље који се у небеској Србији моле Богу за нас, што имамо велике људе у нашем народу, учитеље, утешитеље, научнике, филозофе, људе из медицине, спортисте, истакао је владика Фотије.

Према његовим речима, величину српског народа показују и храм Светог Саве, Хиландар, свака саборна црква и манастири, али и свака кућа српска, православна.

-Велики смо јер Великог прослављамо, а то је Христос, највећи међу нама. Велики је онај народ који даје велике људе, прије свега, светитеље Божје. Они нам показују пут спасења, они нас воде путем Христовим, поручио је епископ Фотије.
 
Иако суочени са великим страдањима, српски народ је према речима епископа Фотија истрајан у својој вери  и вери својих предака. Владика Фотије се осврнуо и на пандемију вируса корона, називајући ту болест искушењем које разара људе и не да човеку да дође до даха, али је изразио уверење да ће је људи победити, сви заједно.

-На искушење ове болести велике несретне која нас разара, али ми ћемо је победити, Бог ће нам дати снаге. И победићемо је заједно са свим људима, рекао је епископ Фотије.
 
За православне вернике Рођење Исуса Христа је најрадоснији празник, јер се  сваке године кроз тај празник породица зближава, васпитава и добија могућност преображења на боље.

Извор: Епархија зврничко-тузланска

Повезане вести