Епископ Херувим: Семе Јеванђеља је семе мира и љубави

Published On: 15/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је 14. новембра 2021. године, на празник Светих Козме и Дамјана, свету архијерејску Литургију у храму Светог Прокопија у Рајевом Селу.

Саслуживали су јереј Горан Тодоровић, јереј Вукашин Цветојевић, јереј Срђан Лукић, парох винковачки и ђакон Војислав Николић. Својим певањем литургијско славље улепшало је Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“.

Епископ Херувим је свечано осветио новопозлаћени часни крст храма Светог Прокопија и беседио:

– Данас смо и у молитвама, приликом освећивања Часног Крста, чули да је Крст који је био казна за највеће преступе постао благослов, највећи благослов човечанству. Благослов и победа над смрћу. Кроз Крст Господњи пројави се свету светлост Васкрсења, пројави се нада у вечни живот после овога. Пројављује се за све оне који живе и припремају се за Царство Небеско оваплоћујући Реч Господњу у свом животу. То је прави пут и прави пример како треба да живимо – крстоносно, крстоваскрсло, како бисмо могли осетити пуноћу Васкрсења и Тајну живота. Тада смо народ на путу отаца из нашег рода који су нас учили том начину живота. Учили су нас да се увек држимо своје вере, да је чврсто носимо и да семе које смо задобили Светом Тајном крштења никада не смемо довести у питање. Требамо имати уши да чујемо, да живимо тим начином живота и да сејемо семе Јеванђеља. Семе Јеванђеља је семе мира и љубави. Из Јеванђеља не проистиче никаква реч мржње нити каква нетрпељивост према било коме, него се увек и изнова рађа љубав. Сваки човек који живи јеванђелским начином живота може то да осети.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести