Епископ хумски Јован богослужио у Диселдорфу

Published On: 02/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован началствовао је 31. октобра 2021. године, на празник Светог апостола Луке и Светога Петра Цетињског, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму у Диселдорфу.

-Господ нам је дао и тим нас благословио, а Свети апостоли сачували и до данас се чува у нашој светој Цркви, светиња откривења Божје благодати и милости према свету и човеку. Она се огледа кроз различите дарове које примамо и добијамо и којима узрастамо у нашој светој Цркви. Господ нас позива увек и изнова на свету Литургију и тако ће бити до свршетка времена. Сваки пут на свакој Литургији Господа нам открива нешто што је за нас ново, подсећа нас на све оне истине које су нам већ раније биле откривене. Једна од највећих истина, једно од највећих откривења које у себи сажима и смисао постојања света и човека, јесте истина о љубави, беседио је владика Јован.

-Све што чинимо, и све ради чега нас Господ упућује у црквени живот треба да задобије своју пуноћу и своје испуњење у истинској и аутентичној љубави. Господ жели да и ми у љубави пребивамо као Света Тројица у вечности живи и пребива у љубави. Човек је створен добар и сваки човек је у свом бићу, својој суштини добара без обзира не то какве је навике током живота стекао, или од својих предака или од заједнице у којој живи примио. Господ нас позива да се не уздамо у своја тела, своје биће, природу која нас окружује, него да се уздамо у Њега и Његово откривење и да стичући све веће поверење у Њега, задобијамо благодат која ће нас ослободити од овоземаљских стега које нас воде ка смрти, и омогућити нам, колико год то било тешко, да волимо своје непријатеље. Господ каже у данашњем Јеванђељу, да ми чинимо другим људима онако како желимо да други људи чине нама, што значи да треба према свим људима да будемо милостиви јер ми сви желимо да други људи према нама буду милостиви, љубазни и добронамерни, закључио је епикосп Јован.

Извор: Епархија дилелдорфска и немачка

Најновије вести

Повезане вести