Епископ шумадијски Јован: Божић je празник мира и радости, нашег помирења и измирења са Богом и са ближњима

Published On: 07/01/2022

Рођење Господа објавили су свету анђели Господњи и мноштво војске небеске хвалећи Бога. Бог је сишао међу нас да обасја оне који седе у тами; да управи ноге наше на пут мира (Лука 1, 79). Господ наш је миром поздрављао и миром отпоздрављао и с позивом на мир од Себе испраћао. С благословом мира растао се од Својих ученика. У опроштајној беседи мир Свој им је оставио. Мир вам остављам, мир свој дајем вам; не дајем вам га као што свет даје. Нека се не збуњује срце ваше и нека се не боји (Јован 14, 27), вели им.

Свети апостол Павле сваку посланицу започиње поздравом и позивом на мир и, опет, свако обраћање хришћанима завршава призивајући мир у животе њихове: Благодат вам и мир од Бога Оца нашега и Господа Исуса Христа (Ефесцима 1, 2). С позивом на мир започета је и ова Света Божићна Литургија, као што и сва друга богослужења и обреди почињу с позивом на мир. Увек кад чујемо „У миру Господу се помолимо“, послушамо и почињемо да се молимо. Молимо се за вишњи мир, то јест за мир са неба, за мир који је од Бога. Молимо се за мир свега света и сједињење свих у миру. Света Литургија завршава се благословом свештеника и позивом да мир који смо у Литургији стекли понесемо и раширимо међу свима са којима се сретнемо. Зато на крају Литургије и кажемо: „У миру изиђимо“.

Мир Божији је, браћо и сестре и децо духовна, стање срца и душе. Срце и душа, обремењени грехом и злом вољом и оптерећени лошим мислима, не могу сејати мир. Немирни човек нашег доба требао би прво да се обрати Богу и да од Њега задобије благослов вишњег мира. Срећемо и лако препознајемо људе који су својим душама нашли мир. Богу хвала, има их и међу нама, данас и овде. Човек помирен са Богом и собом, шири мир и око себе, док човек који није измирен са Богом и собом шири немир око себе. У човеку који носи мир Божји у себи све je широко, он може да смести у себе цео свет. А оном који живи са немиром све je тесно, скучено – у њему нема места за другога. За такве Свети апостол Павле каже: Није вама тесно у нама, него је вама тесно у срцима вашим (Друга Коринћанима 6, 12).

Због свега овога говоримо да је Божић празник мира и радости и нашег помирења и измирења са Богом и са ближњима. Божић нас позива на измирење са свима са којима смо у завади да би се мир Божји уселио у наше домове. Ако ли неко мисли да се свађа, ми таквога обичаја немамо, нити Цркве Божије, вели за нас хришћане Свети апостол Павле (Прва Коринћанима 11, 16). Па наставља: На мир нас је позвао Бог (Прва Коринћанима 7, 15), јер Бог није Бог нереда него мира (Прва Коринћанима 14, 33). Још нам заповеда: Старајте се да имате мир са свима и светост без које нико неће видети Господа (Јеврејима 12, 14). Ове речи нас обавезују да се старамо за оно што доприноси миру и узајамном напретку (Римљаним 14, 19) да би нас Новорођени Христос за своје прихватио.

Из Божићне поруке владике Јована

Извор: Епархјија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести