Епископ Јоаникије освештао и наложио Бадњаке пред никшићком Саборном црквом

Published On: 06/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије на Бадњи дан, 6. јануара 2021. године, освештао је и наложио бадњаке пред Саборном црквом Светог Василија Острошког у Никшићу.

Како је раније најављено због актуелне епидемиолошке ситуације ове године није могло бити организовано традиционално заједничко налагање бадњака. Из тог разлога, епископ Јоаникије, након одслужене свете Литургије, са никшићким свештенством је, у 13 часова, освештао бадњаке и наложио их пред Саборном црквом. Свечаном чину освештања и налагања бадњака присуствовао је верни народ Никшића и премијер Црне Горе г. Здравко Кривокапић.

„Срећан Бадњи дан и празник Рођења Господа Исуса Христа! Ми смо навикли да овдје, у присуству хиљада људи, православних хришћана налажемо бадњаке сваке године, а ове године овако скромно због ових епидемиолошких мјера. Међутим, и у овој скромности имамо велику радост. Као што Његош каже: Славио сам Божић у Витлејем, славио га у Атонску Гору, славио га у Свето Кијево, ал` је ова слава надмашила са простотом и са веселошћу. Божић је такав празник да нам не треба премного. Треба нам да прославимо Богомладенца Христа и Његов долазак у овај свијет, да Му се поклонимо као Богу и Спаситељу нашем, да Му принесемо Бадњаке, сламу и нашу љубав“, рекао је Владика.

„Господ је примио нашу скромност и није тражио царске палате, нити велике скупове, него је у највећој скромности дошао у овај свијет. Дошао је да нас уздигне у славу, и у радост у вјечно своје Царство. Нека буде ово налагање Бадњака благословено и да празник Рођења Христовог прославимо у миру Божјем, у радости, братској слози и љубави. Да не заборавимо једни друге, да се мирбожамо, да сваки обичај сачувамо, иако не можемо правити велика весеља и славља, али, у овој скромности, овој једноставности пројављује се узвишеност и величина Божја. Господ нас милује и када смо сабрани на великим скуповима, а исто тако је рекао: Гдје су двојица или тројица сабрани у име моје, ту сам и ја са њима. Нека буде срећно и благословено, свима на здравље, на радост, да понесете радост од овог светог храма у своје домове, у своје породице. Да вас загрије Богомладенац Христос својом љубављу и својом топлином Светог Духа, да вас окрпијепи и оснажи у све дане живота вашег. Мир Божји, Христос се роди!“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести