Епископ Јован: Богослов није само онај који говори и пише о Богу, већ онај који се моли Богу

Published On: 08/02/2022

У понедељак, 7. фебруара 2022. године, на празник Светог Григорија Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Грошница, где је храм посвећен том светитељу.

Саслуживали су: архијерејски намесник лепенички, протојереј Срећко Зечевић; протојереј Срђан Тешић, јереји Мирко Шиљковић и Марко Урошевић, као и протођакон Иван Гашић.

-Сам Господ Исус Христос је у Светом Јеванђељу рекао: „Где су двоје или троје сабрани у моје име, ту сам и ја међу њима“. Велика је радост, браћо и сестре, сабирати се у храмове на свим светим богослужењима, али најпре на светој Литургији. Данас је велика радост за све нас који смо се сабрали да прославимо Бога у Тројици и великог угодника и молитвеника Божијег Светог Григорија Богослова, кога данас наша Црква прославља. Он је био велики учитељ Цркве и стуб Православља. Био је велики духовни научник који је бранио веру православну. Иако је много писао о вери, више ју је бранио тако што је живео њоме. Њега је Црква са правом назвала Богословом. Богослов није само онај који говори о Богу и пише о Њему, већ је Богослов онај који се моли. Зато и кажем да данас прослављамо великог молитвеника и заступника пред Богом, Светог оца нашег Григорија Богослова, истакао је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести