Епископ Јован богослужио у Барајеву

Published On: 11/05/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 10. маја 2022. године свету архијерејску Литургију поводом храмовне славе Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Саслуживали су умировљени Владика канадски г. Георгије, архимандрит Доситеј, настојатељ манастира Ћелије, јеромонах Серафим Ракановић, настојатељ манастира Тресије, протојереј Владимир Димић парох барајевски, јереј Жељко Јовановић, протођакон Дамјан Божић, протођакон Иван Гашић, архиђакон Марко Марковић, ђакон Филип Милованчевић. На Литургији су појали „Србски православни појци“.

Епископ Јован се обратио речима: -Свети Сава се угледао на Христа, на најбољи пример смирења. Он је наш духовни отац који је читав српски народ привео Христу, Богу живоме и Богу истинитоме. Не лажним боговима како лажни учитељи воде и себе и друге. Ми Срби, ако почнемо да говоримо о Цркви ми говоримо о Светом Сави. Ако говоримо о српској држави, говоримо о Светом Сави. Он је родоначелник и Цркве и државе. Зато Србин, православни хришћанин не може без Светог Саве да напредује у духовном животу. Он нас је родио за Христа и зато Срби прослављају Светог Саву од мора до Дунава а и преко океана. 

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести