Епископ Јован богослужио у манастиру Дивостину

Published On: 23/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је  22. новембра 2021. године, на празник Светог Нектарија Егинског, свету архијерејску Литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостина.

Саслуживали су протојереј Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић. Након читања јеванђељског зачала, Епископ Јован је честитао празник сабраном верном народу и подсетио на значај Светог Нектарија Егинског:

-Ми данас прослављамо човека Божјег који је задобио једну од најважнијих хришћанских врлима – врлину смирења. Њоме је Свети Нектарије живео целог свог живота. Свети Нектарије је показивао ту врлину у свим приликама и неприликама. Ту своју врлину је показивао баш онда када су га највише прогонили, осуђивали и клеветали и то на правди Бога. Он се угледао на онога који је оличење смирења, а то је Господ наш Исус Христос. Ако је неко,  смирен, то је Господ Исус Христос. Када су га људи осудили и разапели на Крст, он је и тада био смирен и молио се Богу Оцу: „Оче, опрости им јер не знају шта чине“. Угледајући се на Господа Исуса Христа и Свети Нектарије је све трпео и подносио. Знао је да онај који верује у Бога, кад-тад бити прослављен од Бога. Његово прогањање и клеветање није било месец, годину или пет година, већ много дуже. Што је више времена проводио у прогонству, све се више учвршћивао у вери у Бога и у врлини смирења. Он се стално молио да га не ухвати гордост, јер је знао за речи Јеванђеља да се Бог гордима противи, а смиренима даје благодат. Заиста, Свети Нектарије је задобио благодат, то јест Христа.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести