Епископ Јован богослужио у Тресијама

Published On: 17/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је 16. децембра 2021. године када Црква молитвено прославља Светог пророка Софонију и преподобног Јована Ћутљивог, евхаристијским сабрањем у манастиру Светих Архангела Тресије на Космају.

Саслуживали су: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић; јеромонах Серафим настојатељ манастира Тресије; јеромонах Онуфрије сабрат манастира Тресије; протојереј Новак Илић парох неменикућски; протонамесник Горан Лукић парох сопотски; протонамесник Марко Стевановић парох поповићки; протођакон Иван Гашић и ђакон Бојан Миленовић.

-Свака Јеванђелска прича на један сликовит начин тумачи суштину, поруку, поуку и садржину саме приче. А Господ кроз данашњу Јеванђелску причу жели да нас поучи како би требало добро управљати повереном нам богатством. А све што нам је Бог дао јесте богатство и зато морамо бити свесни да то богатство није наше и све имање које имамо није наше, већ Божије, и зато према свему се тако и треба односити. Поучава нас данашња прича да уколико не управљамо оним што нам је Бог подарио онако како Он жели, онда нам то неће бити на спасење, већ напротив на пропаст. Коме је много дато много ће се и тражити. А Бог зна колико можемо да носимо и толико нам дарује. Са више дарова човек мора да уложи и више труда како би зачуо речи Господње „добри и верни слуго,у маломе си ми био веран, над многим ћу те поставити; уђи у радост господара својега“ (Мт 25, 21). Ова јеванђелска прича нам говори да оно што нам је даровано употребимо за потребе ближњих више него за потребе своје и сопствену насладу. Јер када се будемо давали више за другога, много ћемо више и добити. Човек незадовољан местом где га је Бог послао и положајем који му је дат јесте човек који нема љубави, јесте човек који је незадовољан самим Богом, беседио је владика Јован.

Извор. Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести