Епископ Јован: Богу благодаримо кроз Литургију

Published On: 26/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 25. октобра 2021. године, на празник иконе Пресвете Богородице Јерусалимске, свету архијерејску Литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостина надомак Крагујевца.

Саслуживали су протојереј Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић. Литургијско сабрање гласовима су улепшали „Србски православни појци“ из Београда.

-Свако добро које од Бога примамо јесу добра Божја која ми не заслужујемо, а дарује нам живот и то не овоземаљски, него вечни живот. Заиста, ми све то примамо као одраз љубави Божје, јер нас Бог воли и овакве какви јесмо. То је та љубав која се прожима у бићу човековом. Бог и Мајка Божја траже од нас труд, жељу, вољу да узвратимо нашом људском љубављу на божанску љубав, јер љубав на љубав иде, али и зло на зло иде, на жалост, као и мржња на мржњу. Ми ако хоћемо да благодаримо Богу нема бољег начина него преко Литургије. Она и јесте сам смисао који имају поруку благодарења. Ми Богу благодаримо кроз Литургију и то онда када учествујемо на Њој целим својим бићем, својим умом, срцем, душом, ми се такође данас сабирамо овде да прославимо Бога, али да прославимо и Мајку Божју која је изображена на икони Пресвете Богородице Јерусалимске. Ми се такође клањамо Пресветој Богородици изображеној на нашим иконама које осликавамо. Дакле, не клањамо се материји од које је направљена икона него се поклањамо лику који је насликан, беседио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести