Епископ Јован: Величина се у Цркви мери по мери служења

Published On: 14/02/2022

У петак, 11. фебруара 2022. године, када Црква прославља Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Саслуживали су протојереј Драган Брашанац, протонамесник Мирољуб Миладиновић, јерођакон Василије и ђакон Саша Павловић. Чтецирао је г. Владан Степовић, док је за певницом појао протојереј Драгослав Милован.

Након читања јевнђелских речи, Владика се обратио верном народу:-Не жели Господ да се ми грабимо за првенство, јер сваки онај који жели првенство значи да већ има клицу гордости у себи. Господ жели да смирењем стичемо и напредујемо у служењу другима. У Цркви се првенство састоји у служењу, а не у наметању да ли сам већи од другога. Дакле, величина се у Цркви мери по мери служења. Тај пример најбоље имамо у самоме Господу нашем Исусу Христу. Он је сам казао: „Нисам дошао да ми служе него да им служим. Ја нисам дошао да чиним вољу своју него вољу Оца мога који ме је послао“. Па кад се сам Господ не тиска онда зашто човек не размисли о томе. Зашто му је стало да други виде да он нешто више зна од других? Како он паметније зна да уради него што раде други. Оно што највише човека узвисује пред Богом јесте љубав чија је тајна у жртви и служењу другоме. Зато је Господ и рекао: „Нема веће љубави од ове да ко и живот свој изгуби за другога“.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести