Епископ Јован: Житије Светог Атанасија Великог треба да нам буде подстрек

Published On: 01/02/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 31. јануара 2022. године, на празники Светог Атанасија Великог, свету архијерејску Литургију у Селевцу.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, архијерејски намесник јасенички; гости из Браничевске епархије протојереј-ставрофор Мирослав Лазић, протојереј Бобан Ристић, протојереј Драган Милутиновић; протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић. Чтецирали су Лазар Коларевић, Игњат Сенић и Драган Кељаћ. Појањем су службу улепшали „Србски православни појци” из Београда.

-Мало је светитеља који су били безобзирно клеветани и тако злочиначки гоњени и прогоњени као што је био Атанасије Велики. Његова вера и велика душа у коме је било места за Бога, али у коме је било места и за свакога човека, све је трпељиво подносила ради љубави Христове. Житије Светог Атанасија Великог треба да нам буде подстрек, да нас подсећа да никада у невољама не клонемо. Преко четрдесеет година је био на епископској катедри, а преко петнаест година у изгнанству, где је лишен своје пастве али веру није губио, и увек се враћао као победник, и зато га је народ са радошћу дочекивао. Најтежа стадања су биле клевете на њега, јер клевета погађа не само онога на кога се односи него и верни народ Божји чији је он био Епископ. Епископ је посредник између народа и Бога, и зато је он икона Божија на земљи, нагласио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Повезане вести