Епископ Јован: Заволети ближњега значи заволети Бога

Published On: 31/01/2022

У суботу, 29. јануара 2022. године када Црква молитвено прославља догађај Часне вериге Светог апостола Петра и Преподобног Ромила Раваничког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Крагујевцу.

Саслуживали су старешина храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић; протођакон Иван Гашић и Небојша Јаковљевић.

-Данашње Јеванђеље нам говори о правој, а не о површној љубави. Та љубав је божанска. Када човек њоме живи, онда љуби Бога и ближњег. Бог је пре заволео нас него што смо ми њега заволели. Браћо и сестре, треба знати да не можемо љубити људе истинском љубављу, ако не љубимо Бога. Свака друга љубав је привид праве љубави, али се чешће за њу везујемо. Она траје краткотрајно, јер углавном за свој основ има корист. То је више игра и интерес, него љубав. Најпре нам је потребно човекољубље које свој корен има у богољубљу. Заволети ближњега значи заволети Бога. Љубав према Богу се препознаје у ношњу управо тога тегобног нашег свакодневног крста у животу, као и крста другог човека. Осетити рану другог, као што осећамо своју. Браћо и сестре, неко зна да каже да воли друге, али га други не воле. Какав одговор дати на такав проблем? Једини могући јесте да је на нама да волимо и без разлога да ли они нама узвраћају. То је наша дужност! Господ од нас тражи да оставимо зло иза леђа, а на тај начин и лаж и претварање. Човека Дух Божији опомиње на оно што је истинско и право, беседио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести