Епископ Јован: Када се човек сретне са Богом он уистину сагледа себе

Published On: 18/02/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 16. фебруара 2022. године, када Црква слави Светог Симеона Богопримца и Свету пророчицу Ану, као и Светог Јакова архиепископа Српског, свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници.

Саслуживали су протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић. Чтецирао је вероучитељ Стефан Радисављевић, а за певницом је појао протојереј Драгослав Милован.

-Празници Сретења Господњег и Светог Симеона Богопримца подсећају на два размишљања: Прво, да размислимо ко је кога сусрео, а у исто време да дамо одговор са киме се ми срећемо; Друго, Свети Симеон је срео Христа и узео га у своје наручје и шта је то красило овог светитеља да се сретне са Богом и да прими Бога? Светог Симеона је красило ишчекивање и чежња за тим сусретом, зато је то сретање важно у нашем животу. Када се човек истински сретне са Богом он уствари истински сагледа себе и он пожели да промени себе, да преобрази себе, јер он у сусрету са Богом има могућност да сагледа себе, као у огледалу. Као што је Свети старац Симеон кроз сусрет са Богом видео све шта је било и шта јесте, тако да се и ми, браћо и сестре, замолимо Богу да нам помогне да се сретнемо с Богом. А онај човек који се сусрео са Богом, он се сусрео и са надом и са љубављу, дакле, са свим оним што човека испуњује, беседио је владика Јован.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести