Епископ Јован: Отварање очију духовних је веће чудо од отварања телесних очију

Published On: 07/02/2022

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 6. фебруара 2022. године, када Црква прославља и празнује Преподобну Ксенију Римљанку, Светог мученика Вавилу и Преподобну Ксенију Петербуршку, свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Николаја у Ковачевцу.

Саслуживали су: јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, јереј Марко Стевановић, јереј Милутин Гашевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Саша Костадиновић.

У богонадахнутој беседи Епископ Јован је између осталог рекао: – Отварање очију духовних је веће чудо од отварања телесних очију. Бог нам је дао телесне очи да видимо творевину и да видимо лик другог човека и да сагледавајући лик другог видимо лице Божје, јер је сваки човек створен да буде икона Божја. А ми хришћани знамо како се понашамо пред иконом, понашамо се са поштовањем. И човек каже – ја волим Бога, ја поштујем Бога, али не могу да поднесем овог друог, овог поред мене. То је браћо и сестре прелест. Бог зна зашто нам даје другог, па макар он био и највећи грешник. Наша дужност је да волимо и такве. А то што он нас не воли то је његово проблем, ми кад волимо неког ми не можемо да осуђујемо. Ми ћемо га волети и молити се Богу за њега.

Након Причешћа великог броја верника овог шумадијског села наш Архијереј је одликовао заслужне појединце из црквене општине ковачевачке орденом Вожда Карађорђа Владана Миленковића и хаџи Страхињу Стојковића, архијерејском граматом захвалности Андреја Митровића и архијерејском захвалницом Немању Кременовића. На крају је Епископ дао упутства фрескописцу за наставак живописа у храму.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести