Епископ Јован: Сила је у Богу, а не у човеку

Published On: 05/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 3. новембра 2021, када Црква слави Преподобног Илариона Великог, Светог Илариона Мегленског и Светог Висариона Исповедника, свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници.

Саслуживали су протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић. За певницом је појао г. Страхиња Савковић. Епископ Јован обратио се верном народу надахнутом беседом:

– Нама је још потребно да послушамо и савет Светог апостола Павла који нам, такође, кроз данашњи одељак из апостола: Јачајте у Господу и у сили моћи његове. Сила је у Богу, а није у човеку. Да би се Бог уселио у човека, човек мора да буде смирен зато што гордост човека одваја од Бога, а смиреност га приводи ка Богу. Зато је речено да се Бог гордима противи, а смиренима даје благодат. Смирен је онај који се труди да слуша и испуњава Јеванђеље, који не обраћа пажњу на свој его. Ако ојачамо у сили Божјој, као што каже Свети апостол Павле, онда ћемо стварно бити јаки, лако ћемо одолети невољама, искушењима, страстима и слабостима које су у човеку. Човек који се узда у себе тај је највећи губитник. Јер који себе види као неко ко је јак, тај брзо поклекне (пада). Човек је изложен недаћама и невољама и управо због тога нам апостол Павле и каже: Jачајте у Господу.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести