Епископ Јован: Слобода је могућност свакога од нас да учинимо добро другоме

Published On: 20/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 19. Децембра 2021. године на празник Светог Николаја мирликијског чудотворца свету архијерејску Литургију у манастиру Грнчарица.

Саслуживали су: архимандрит Филарет (Булеков) потпредседник одељења за спољне црквене послове московске патријаршије; протојејер-ставрофор Живота Марковић; протојејер-ставрофор Милан Благојевић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног јеванђелског зачала Епископ шумадијски обратио се вернима:

-Човека чини просвећеним, мудрим и срећним само вера, сазнање и свест о вечности, зато јер смо пролазни. Шта ко носи са овога света? Носимо само наша дела која иду испред нас и остају као пример доброте и поуке онима који долазе иза нас. Бог нас је створио слободне и дао нам да сами расуђујемо за кога ћемо се определити – за Бога или земаљско. Она је достојанство које нас чини најближе Богом. Слобода је могућност свакога од нас да учинимо добро другоме. Слобода без одговорсности није достојна ни Бога, ни човека. Нити ће сви богаташи отићи у пакао нити ће се сви сиромаси спасити. То зависи како ћемо употребити благослове Божије које добијамо, а те благослове треба да делимо, треба да умножавамо.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести