Епископ Јустин: Богатство је добро уколико се ставља у службу ближњега

Published On: 19/12/2021

У недељу 26. по празнику Силаска Светог Духа на Апостоле, 19. децембра 2021. године, на дан празновања Светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог краља Јована Владимира.

Преосвећеном владици Јустину саслуживало је свештенство ове београдске светиње која се налази у београдском насељу Медаковић. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је умешно појање хора који сваке недеље и свакога празника, једним устима и једним срцем прославља Господа свога, делатно понављајући речи из предначинатељног 103. псалма: Појаћу Господу своме докле постојим.

Епископ хвостански у својој архипастирској омилији после читања Јеванђеља о безумном богаташу поучио је сабране рекавши: -Проблем овог безумног богаташа била је његова похлепа, његов необуздани егоцентризам који је био сав усмерен на самога себе. Он је планирао како да њему буде добро, како да он оствари своје планове, заборављајући да је наш живот и све што имамо у овом животу веома ограничено, има рок трајања, а на крају ништа од тога није наше, него је дар Божји.

Настављајући своје поучно казивање, викарни Епископ хвостански је подсетио на правилан хришћански став према богатству: -Сами по себи ни сиромаштво ни богатство нису ни спасоносни, нити пагубни, они су неутрални. Какви ће нама бити сиромаштво или богатво зависи од нашега става према једноме или према другоме, јер је у хришћанском контекту богатство је добро уколико се ставља у службу ближњега. Потребно је да се богатимо Богом, јер то и значи бити истински богат, као што је човек богат Богом био и Свети отац Николај.   

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести