Епископ Јустин: Свети Сава је надахнитељ за свако добро дело

Published On: 29/01/2022

Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, молитвено је прослављен 27. јануара 2022. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду у праклису Светог Јована Богослова светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, уз саслужење више презвитерâ и ђаконâ. 

-Ако се у некоме у толикој мери Христос примио и оваплотио и донео плодове у роду нашем – то је Свети Сава. Често ћемо на данашњи дан чути разне похвале и епитете шта је то све Свети Сава учинио за свој род, па ће тако неко истицати да је он био дипломата, неки да је био миротворац, трећи да је био просветитељ, неки ће нагалашавати да је био епископ, Архиепископ, који је издејствовао аутокефалност за Цркву Христову у српским земаљама. Све то је несумњиво тачно и историјски потврђено, али оно што је Светог Саву учинило великим није ни дипломатија, ни миротворство, ни просвета, него је Богочовек Христос, рекао је Епископ хвостански Јустин.

-Сетимо се речи патријарха Павла да будемо људи, што је задатак и мисија свих нас – да будемо људи Божји. То заправо значи да једни друге волимо, да једни другима праштамо, да једни другима помажемо, да једни другима не завидимо, да једни друге не оговарамо. То је оно на шта нас је позивао Свети Сава. Од тога колико смо ми блиски Христу, колико ми волимо Бога и ближњега свога и колико делимо и сведочимо ту љубав у овоме свету – то је показатељ и духовног стања нашег народа, јер ми смо светлост свету и со земљи. Ако со обљутави неће бити за друго него да се проспе и избаци напоље. Дакле, прво себе да просвећујемо, као што је и Свети Сава отишао, побегао, на Свету Гору, отишао из свог рода да би себе преобразио, да би себе уподобио Богочовеку Христу и тек онда се вратио и просвећивао свој народ, истакао је епископ Јустин.  

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести