Епископ Јустин: Сједињење са Богом је крајњи циљ нашег живота

Published On: 10/03/2022

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха служио је трећег дана Великог поста – свете Четрдесетнице, 9. марта 2022. године, Литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Марка на Ташмајдану.

-Литургију пређеосвећених дарова, која је главно обележје Великог поста. саставио је Свети Григорије Двојеслов. Хришћанство се заснива на два идеала, идеалу љубави и идеалу жртве, а када бисмо графички и сликовито желели да прикажемо шта је то између љубави и жртве онда бисмо ставили један знак крста, зато што љубав истинска и христолика. Она љубав коју ми треба да сведочимо јесте увек проткана знаком крста као што и жртва, ако није проткана љубављу нема смисла. Када бисмо љубав, жртву и крст хтели да објединимо једним знаком било би то срце, а боја тог приказа и те слике била би црвена због тога што би то била боја крви Христове и крви мученичке, беседио је владика Јустин и закључио:

-Овај период поста не захтева само промену нашег јеловника него промену нас самих у односу према Богу, ближњима и себи. Овај период поста има за задатак да од себе одбацимо све грехе и сав мрак. У току Великог поста размишљајући о две највеће Божје заповести треба да заволимо себе, да исцелимо себе и преобразимо себе и кроз тај процес да заволимо и ближњег свога који ће кроз тај процес бити исцељен и преображе. Циљ нашег живота јесте сједињење са Богом.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести