Епископ Јустин: Цариник Закхеј је пример искреног препознавања Господа Исуса Христа

Published On: 07/02/2022

У недељном дану када се Света Црква молитвено сабира пројављујући своју победу над смрћу и учешће у непролазном животу Свете Тројице, литургијска заједница храма Светог Саве у Краљеву сабрала се молитвено под омофором Епископа жичког Јустина.

Како је према богослужбеном поретку назначено прочитано је јеванђелско зачало о сусрету Господа и цариника Закхеја. -Закхеј је успео да се од овоземаљских блага окрене ка непролазним вредностима оприсутњеним у Личности Богочовека Христа. За разлику од Јуде који је упркос много времена проведеног уз Христа одлучио да Га изда, Закхеју није требало много времена да препозна Господа. То је учинио срцем, и зато је његово покајање било делатно – одлучује да помогне људима око себе. Његова душа је препознала где је Истина, и ка тој се Истини свим својим бићем окренуо, поручио је владика Јустин и нагласио:

-Закхеј треба да нам буде пример како коначни циљ и смисао живота нису моћ и власт овога света, већ препознавање Христа и живот у Њему кроз предавањe целокупног свог бића творењу воље Божје.

Сабрање је окончано приступањем Светом Причешћу и благодарењем Господу на свим Даровима Његовим.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести