Епископ Јустин: Љубав према Богу и ближњем је улазница у Царство Небеско

Published On: 13/12/2021

У недељи припреме за дочек Богомладенца Христа, 12. децембра 2021. године, верни народ се сабрао у храму Светог Саве у Краљеву. Радост евхаристијског приноса уз појање хора под диригентском палицом Драгане Манојловић.

-Данашње јеванђелско зачало говори о милостивом Самарјанину. То је прича у којој нас Христос учи ко је наш ближњи. Колико год се трудили да угодимо Богу, ми Му не можемо угодити без нашег ближњег. Без ближњег нема спасења. Данас људи говоре да кад би живели у другом амбијенту, на другом месту, било би лакше, могли би да учине више добра. Ми који живимо овде у свету, упућени смо једни на друге. Морамо знати да када нам други чине искушења, чине зато што су и они искушани. Постоје и отшелници, они који напуштају овај свет, не из мржње према свету него из љубави према Господу, и тамо немају ближњега. Имају само себе, своје слабости и свој подвиг. Такав живот је тежак и пун подвига, подсетио је владика Јустин и нагласио:

-Кроз овоземаљска искушења на коме год месту били ми вежбамо и боримо за задобијање Царства Небеског. За нас дошао тај милостиви Самарјанин који није био из нашега рода већ са неба. Пришао је нама, узео наше огреховљено и изранављено тело на себе и постао Богочовек Христос. Он све чини за нас, води нас и показује нам шта да чинимо. Међутим, ми често грешимо, радимо оно што нам се свиђа а теже остављамо за касније. Многе Божије заповести су тешке, али када испунимо прво оне мање заповести и онда почнемо да вежбамо, да растемо ка Христу и остале теже нам бивају лаке. Битно је само започети и радити на себи. Не треба да чекамо неко боље време, неке боље људе, да будемо у бољем расположењу, то никада неће бити. Овде на земљи ми имамо свој подвиг да се поново вратимо у Царство Небеско. Наши прародитељи су погрешили јер су преступили заповест Божју. Ми се враћамо Царству Небеском тако што држимо заповести да љубимо Бога и ближњега. Само тада Господ ће нам дати радост и мир у Духу Светоме.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести