Заветна слава у Бечмену

Published On: 03/08/2021

Торжествнеом Литургијом 30. јула 2021. године у сремском месту Бечмену прослављена је велика подвижница и Божја угодница, Света мученица Марина.

Светом Литургијом је началствовао Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Милорада Нишкића, архијерејског намесника земунског протојереја Страхиње Голијана, пароха добановачког јереја Јулијана Тодоровића и старешине прогарског храма Светог архангела Гаврила јереја Бранислава Јовановића, ђакона Горана Власца и ђакона фенечког Марка.

Певницом је руководио свештеник Немања Бошковић, домаћин цркве и славе, уз појање вероучитеља Димитрија Милановића и Илије Илића, док су Епископу прислуживали теолог Лукић Милијан и богослов Никола Ђурђевић.

После освећења славских дарова, владика Василије је указао величину подвига Свете Мученице Марине:

– Колико је велика била вера ове светитељке када она и у последњем часу, пред само погубљење, захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена! Колико је поштују чак и припадници других вероисповести! Колико је сви молитвено призивамо ову великомученицу која је свој живот принела на олтар Господу, коме је посветила своје биће, своју снагу и свој живот! Ово је заветни дан села, јер знамо шта се све дешавало у овом селу. Господ нам и данас шаље опомену, као и читавом свету, овом најновијом невољом. На нама је да окајемо своје грехе и да молитву управимо прво Господу и свим Божјим угодницима. Бог најбоље зна шта нам је потребно. Кад долазимо у цркву, прво заблагодаримо Господу за све што нам је дао, и  све што почињемо, почнимо молитвом Господу и молитвом пред иконом своје крсне славе, пооучио је епископ Василије.

Кумови славе биле су породице Вуковић, Липовина и Гаврић.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести