Завршен седми „Музички Едикт“ у Нишу

Published On: 25/06/2021

Седми Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ завршен је 23. јуна 2021. године спектакуларним наступом Хора и оркестра РТС-а извођењем Моцартовог Реквијема.

Четврто фестивалско вече обележио је наступ Православног хора „Благовест“ из Летоније, који је путовао 36 сати аутобусом преко читаве Европе, како би стигао у Ниш и исте вечери певао на завршници Фестивала.

„На овај начин свет постаје мањи и ми схватамо да смо не само део света, него свету инспирација“, речи су гђе Саре Цинцаревић, уметничког директора фестивала, у ексклузивној изјави за Радио Глас поводом наступа летонског хора.

Након задивљујућег наступа хора „Благовест“, фестивал је затворио Хор и оркестар Радио Телевизије Србије којим је дириговао маестро Бојан Суђић. Они су извели чувени Реквијем Волфганга Амадеуса Моцарта, што је изазвало одушевљење нишке публике која је дугим аплаузом позвала извођаче на бис.

Након њиховог наступа, гђа Цинцаревић је за Радио Глас рекла да порта Саборне цркве у Нишу постаје исто тако значајно место као што су то репрезентативна места културе свуда по Европи: – И ми полако освајајући ‘Музички едикт’ кроз различита дела, освајамо и сопствено смирење те у добру продужавамо да деламо и у будућности.

Завршници фестивала присуствовао је и Епископ нишки г. Арсеније.

Након наступа хорова, организатори овогодишњег „Музичког едикта“ доделили су захвалнице Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, Телекому Србије и породици Милана Мандића, дугогодишњег певача и члана управе Црквене певачке дружине „Бранко.“

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести