Заупокојена Литургија и опело протиници Мирјани Смиљковић

Published On: 29/10/2021

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 26. октобра 2021. године, када Црква молитвено прославља Светог мученика Карпа, Свету мученицу Злату Мегленску и Свету мученицу Босиљку, заупокојену Литургију протиници Мирјани Смиљковић, супрузи проте Љибише Смиљковића, архијерејског намесника космајског, у храму Вазнесења Господњег у Сопоту.

Саслуживали су: протојереј ставрофор Радич Радичевић, архијерејски намесник орашачки протојереј ставрофор Мића Ћирковић, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић, архијерејски намесник јасенички Велибор Ранђић, архијерејски намесник бељанички Видо Милић, парох поповићки протонамесник Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Бојан Миленовић.

Након Свете Литургије Преосвећени Владика служио је опело испред храма уснулој протиници молећи се Господу да у Царство Небеско смести душу добре, честите и племените протинице Мирјане. У својој утешној беседи владика Јован је поручио:

-Овим чином опела ми молитвено испраћамо њену племениту, топлу и широку душу њемон Творцу, а тело предајемо земљи од које га је Бог и створио. Данас је нас сабрала смрт наше Мире, прерана смрт по нашем људском схватању и нашој људској мери. Њена смрт и сећање на њу из нас просто извлачи сузе и плакање. Један велики руски светитељ рекао је да се на гробу хришћана не плаче, на гробу хришћана се моли да мајка земља прими у себе тело да би устало у свеопшти дан васкрсења. Зато смо се ми данас сабрали на Литургији и сада на опелу да се помолимо Богу за покој душе добре хришћанке и да је Господ прими у Своје наручје и да је смести у наручје Аврама, Исака и Јакова, тамо где нема ни бола ни туге, ни плача ни уздисаја, тамо где је радост у Господу. Исто тако се молимо да Бог кроз веру пошаље утехе њеној породици и свима онима који смо је волели и познавали и који као људи тугујемо због овог привременог растанка овде на земљи, али и са вером у Бога да ћемо се опет срести у Царству Небеском, по речима самог Спаситеља нашег Господа Христа који је рекао: да ко у Њега верује, ако и умре живеће, и да ће га Он – Христос васкрснути у последљи дан, дан свеопштег васкрсења.

Тело новопрестављене слушкиње Господње протинице Мирјане испраћено је до храма Светог деспота Стефана у селу Бабе, храма који је васкрсао захваљујући неизмерној љубави породице Смиљковић, где је положено у гроб и где ће чекати други Христов долазак и свеопште васкрсење.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести