Заштићено подручје ПИО „Долина Пчиње“

Published On: 07/11/2021

Дана 6. новембра 2021. године званичну посету Епархији врањској, Управитељу заштићеног подручја ПИО „Долина Пчиње“, учинили су г. Александар Дујановић, државни секретар Министарства заштите животне средине, као и гђа Марина Шибалић, директор Завода за заштиту природе Србије, са сарадницима.

Госте је, у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, примио Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије са запосленима у „Долина Пчиње“, на челу са шефом чуварске службе г. Игором Алексићем. Пријему је присуствовао и народни посланик г. Ненад Митровић из Бујановца.

После пријема је одржан радни састанак на коме је разматрано више тема, и то: извршење програма у 2021. години, план за 2022. годину као и дугорочни планови у заштићеном подрућју ПИО „Долина Пчиње“, сарадња управитеља са локалном самоуправом и локалним становништвом, проширење Заштићеног подручја ПИО „Долина Пчиње“, проглашење заштићеног простора- споменик природе Вражји камен-Просечник.

На састанку су донети закључци да се обави јавна расправа како за проширење ПИО „Долина Пчиње“, тако и за проширење заштићеног простора споменика природе Вражји камен-Просечник, како би ови предмети били прослеђени Влади Републике Србије за доношење уредби. Такође је константовано да је сарадња Управљача, Православне Епархије врањске и Завода за заштиту природе Републике Србије била задовољавајућа, а у наредном периоду се очекује да буде на још већем нивоу.

После завршетка састанка уследило је теренско упознавање гостију са Заштићеним подручјем ПИО „Долина Пчиње“ које је крунисано посетом испоснице Преподобног Прохора Пчињског. Заводу за заштиту природе Републике Србије, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије доделио је грамату Епархије врањске за допринос у очувању манастира Преподобног Прохора Пчињског.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести