Земљом ходимо, а небом живимо

Published On: 05/08/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 5. августа 2021. године свету службу Божју у манастиру Блишкови код Бијелог Поља и освештао параклис посвећен Преподнобном Серафиму Саровском.

-Црква низводи Божји благослов на цијелу творевину: и на ваздух, и на земљу, и на воду. И сав тај амбијент у коме човјек живи је благословен – и свјетлост коју видимо, и ваздух који дишемо, и вода коју пијемо, и земља по којој ходимо… А све то, заправо служи да бисмо се и ми освећивали, да би се освећивала наша срца, наше мисли, наше очи да виде и да могу пронаћи у овоме свијету оно што је добро и да виде љепоту Божјих дјела у овоме свијету, рекао је владика Јоаникије.

-Овај свијет, иако пролазан, слика је оног свијета у који желимо да се вјечно настанимо – вјечнога царства Божјега. Ми то већ овдје доживљавамо по мјери нашега очишћења, по мјери наше вјере. Када се год сабирамо на свету службу Божју ми постајемо учесници молитвом и својим расположењем да будемо у заједници са Богом, постајемо учесници Царства небеског. Хришћани, иако ходе по земљи, имају небески живот у својим срцима и пулсирање божанскога живота у својој души и своме уму. Стари хришћани су говорили: Земљом ходимо, а небом живимо, нагласио је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

– Свуда и на сваком мјесту можемо призивати име Божје. И светост имена Божјега дјелује свуда, па је Свети Серафим осветио не само Саровску пустињу или Дивјејево него су се многи преко њега осветили и сјединили са Господом. Многе је он привео Христу својом молитвом, својом благом ријечју, својим чудесима, својим примјером. Био је носилац Божје свјетлости и живио је у тој свјетлости. Свети Серафим је претходно прошао кроз велики подвиг и узишао са Христом на Голготу лишавајући се свега у овоме свијету ради Царства небескога да би се Царство небеско настанило у његовоме срцу. Да би Господ Исус Христос нашао мјеста у његовоме срцу и Он је постао његова свјетлост и његов живот, његова радост, његова снага којом је чудотворио и којом и даље чудотвори, објаснио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести