Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату

Published On: 18/12/2021

Дана 17. октобра 2021. године,у сали Саборног храма Свете Тројице у Врању у организацији Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије, Окружног одбора Врање одржана је промоција зборника докумената Злочини геноцида над Србима у Сребреници у Другом светском рату, у издању Философског факултета Пале, Удружења историчара Милорад Екмечић и Центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица у Влади Републике Српске.

Промоцији су присуствовали: Његово Преосвештенство Епископ врањски г.  Пахомије, председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић, професори Универзитета, представници локалне самоуправе, Војске Србије, градских институција и организација. Уводну реч на промоцији одржао је доцент др Дејан Антић, професор Департмана за историју Философског факултета Универзитета у Нишу, који је том приликом укратко појаснио садржај и значај зборника како се злочини над српским народом не би заборавили. 

Након уводног излагања о великом страдању српског народа од стране усташа и муслимана на просторима сарајевско-романијске регије, са циљем сатирања српства и православља говорили су представник Института за српску културу из Приштине (са привременим смештајем у Лепосавићу) др Иван Бецић и декан Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић..

Том приликом је доцент др Дејан Антић, у име Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије поклонио реплику Пуковске заставе декану Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драгу Мастиловићу.

По излагању еминентних стручњака, обратио се Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије кји је напоменуо да су прошле и ове године у Епархији врањској обележени велики јубилеји, у којима је покушано да се врати сећање на значај и историју велике светиње – манастира Преподобног Прохора Пчињског, па је том приликом доделио Грамате проф. др Драгу Мастиловићу, проф. др Драгиши Бојовићу, бригадном генералу у пензији Зорану Лубури, председнику Скупштине града Врања г. Дејану Тричковићу и другима, а који су допринели обнови светиње и организацији свега онога што је обухватало обележавање великих јубилеја.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести