Изабрани митрополит Јоаникије богослужио у Ћелији Пиперској

Published On: 28/07/2021

На дан када Света Црква молитвено празнује Светог апостола Акилу, Преподобне Никодима Светогорца и Елија, изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Ћелији Пиперскоој код Подгорице.

Саслуживали су јереј Велимир Бугарин и јерођакон Сионије. На крају светог богослужења владика Јоаникије је благосиљао и преломио славски колач поводом имендана сестара те свете обитељи: Јулије, Саре, Никодиме и Емилијане.

– Треба имати доста чврстине и истрајати на овоме Божјем путу, путу монашких завјета, монашке службе која је подобна анђелској служби. Монаси и монахиње су призвани понајвише да се моле Богу, да угађају Господу, али и да посвједоче своју љубав према Цркви. То значи да треба много да се труде за своју светињу и своју обитељ, за све оне који долазе у светињу и траже Божје милости, утјехе, која се врло често излива управо преко вјерних служитеља Господњих, истакао је Владика.

– Монаси и монахиње својим молитвама, својим примјером и дјелом, много помажу овоме свијету иако су се њега одрекли и свега што је у њему. Они својом светом службом помажу да се овај свијет препороди, али прво морамо препородити своје срце и мисли, своја осјећања и цијело своје биће, да би смо могли бити од помоћи и ближњима својим, да би и они, видјећи примјер добрих служитеља Божјих, кренули тим истим путем. Монашки пут није једини пут спасења. И они који живе у свијету, који живе у браку, раде у различитим мјестима да исхране своје породице, такође се много смиравају. Ако живе побожно и благочестиво и они Богу угађају, творећи Божје заповијести и ширећи љубав прво у породици, а онда и у својој ближој и даљој околини. Врло често имамо добре примјере међу хришћанима који живе у свијету и често наилазимо на оне који се подвиздавају исто као монаси у манастирима, строго посте, Богу се моле, али се и много труде. И њихов крст је велики и зато им треба помоћи и милости Божје, истакао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести