Изабрани митрополит Јоаникије богослужио у Херцег Новом

Published On: 13/06/2021

У седму недељу по Васкрсењу посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора одржаног у Никеји 325. године, изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије сужио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса у Херцег Новом.

Велики број верних из Боке Которске окупио се у граду Херцег Стјепана да по први пут дочека свог новоизабраног Митрополита и од њега затражи архијерејски благослов.

Сабрању су поред многобројног верног народа присуствовали конзул Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, градоначелници Херцег Новог г. Стеван Катић, Тивта г. Жељко Комненовић, Котора г. Владимир Јокић и Требиња г. Мирко Ћурић, као и председник СО Херцег Нови г. Иван Отовић.

Након Литургије, добродошлицу новоизабраном Митрополиту пожелио је градоначелник Херцег Новог г. Стеван Катић: -Честитам Вам најприје још једном избор за Митрополита који смо жељно ишчекивали претходних седмица. Надам се и вјерујем да ћете попут свог претходника често долазити у Херцег Нови,који ће Вас увијек радо дочекати.

Потом се верном народу обратио изабрани митрополит Јоаникије: – Настављамо велико славље поводом празника Спасовдана. Господ Исус Христос, прије него што се вазнио на Небо, послије свога Васкрсења јављао се својим ученицима и апостолима, који су се на Велики петак разбјежали када су видјели Христово страдање и Христову, рекло би се, немоћ на Крсту. Међутим, невидљиво је Господ Исус Христос тада показао највећу моћ. Уништавао је својим смрћу смрт и злобу и демонску и људску. Период између Вазнесења и Духова савршено нас уводи у данашњи празник, када прослављамо Сабор 318 отаца Првог васељенског сабора. Дар Духа Светога, који су апостоли добили на дану Педесетнице, нису остали само на апостолима, него су се излили и на њихове наследнике, и излива се на Цркву Божију све до дана данашњег. По ријечима апостола Павла, у Цркви ће увијек бити тешкоће и она ће увијек изнова свједочити Истину.

– Наша Истина се наслеђује, али се изнова свједочи сваки пут и увијек је нова. Тако када су настали проблеми, лажна учења, лажна свједочења, лажни пророци, лажни апостоли су се појавили који су проповједали, рекло би се, исто хришћанство као и наше, али мало друкчије. А то мало друкчије може да води у пропаст. И свети оци у вријеме Светога цара Константина су се сабрали у граду Никеји и осудили јерес и Аријево лажно учење које је разарало Цркву Божију као заједницу тијела Христовог. Тада су Свети оци дефинисали и утврдили вјеру православну, изнова је саопштили кроз Симбол вјере који читамо на свакој светој служби. И зато је данашњи празник Светих 318 отаца, који улази у празновање Вазнесења Господњег, толико знаменит. Свети оци су изнова потврдили вјеру у Христово оваплоћење од Пресвете Дјеве Богородице и сво Његово дјело, назначили смисао Његовог дјела спасоносног и, наравно, тиме свету цркву Божју заштитили од лажних учења. У њихово вријеме је тријумфовала света вјера православна и као на Тројичиндан, када су сишли огњени језици на свете ученике и апостоле, Божја мудрост и истина се излила и на Свете оце Првог васељенског сабора, беседио је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

– Све се то продужава и Дух Свети непрестано излива дарове на живе боголике личности сабране у Цркви Божјој на Светој служби око Христа Господа, око Његовог Светога престола, које Он храни небеским Хљебом да живе новим животом. Тај небески Хљеб је заправо сами Христос Господ који се усељава у наша срца и у наше душе, испуњава их огњем и благодаћу и милошћу, љубављу Духа Светога. И недавне литије су се одржавале на само у Херцег Новом, већ у цијелој Црној Гари, када смо били отјерани ван закона и били означени као нека назадна заједница која треба да нестане, од стане наших бивших власти. И тада када смо били отјерани, били смо најјачи. Зашто? Зато што се ни нашта нисмо могли ослонити, осим на Христа Господа. Били смо са Христом на Његовој Голготи и Он нас је оснажио својим Часним крстом и Духом својим Светим нас објединио, казао је изабрани митрополит Јоаникије и додао: – Господ је благословио народ који је остао са Њим.

Владика је честитао градоначелнику на поновном избору и заблагодарио му за све што је чинио за Херцег Нови и храмове у том граду: – Он је увијек имао отворено срце, да му се можемо обратити и увијек је био са нама, а то је најважније.

Заблагодарио је и конзулу Републике Србије.

На самом крају, изабрани митрополит Јоаникије је подсетио вернике да увек буду слободни и да се увек сабирају у Цркву Божју и да се везују за храм Божји.

У име свештенства херцегновског и целе Боке, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намесник херцегновски, заблагодарио је изабраном Митроплиту на доласку и принетим молитвама за град и здравље његових житеља, за напредак и умножење свакога добра, и уручио скромни дар, дикирије и трикирије, симбол архијерејског служења.

– Владико, нека вас Господ прати у све дане живота, нека ваш живот буде светило свијеће која ће да свијетли свима нама и нека вас Господ укријепи и оснажи на многаја и благаја љета!, казао је, између осталог, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

Председник Црквене општине Херцег Нови г. Зоран Лазаревић је казао да народ воли изабраног митрополита Јоаникија, подсећајући на заједничку борбу и Тројичинданску заклетву за одбрану светиња: – Овај народ је жедан и жељан правде, а видимо да земаљски поредак овако крх, ломљив, недоречен, не изгледа баш најправденије и зато су се литије окренуле Божјој правди. А ако је неко персонификује, честити Владико, онда сте то ви. Управо вас највише препознајемо као човјека који пројављује Божју правду на земљи и зато смо срећни јер ћемо моћи заједно са вама да истрајавамо на том путу.

Молитвеним сабрањем у цркви Светог Спаса на Топлој завршене су вишедневне Спасовданске свечаности у Херцег Новом које су почеле 9. јуна.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести