Изградња дечјег вртића у Бискупији

Published On: 30/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим у манастиру Лазарици је примио народну посланицу у Скупштини Републике Србије Сању Лакић, директора Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душка Ћутила, саборску заступницу у хрватском Сабору Ању Шимпрагу, начелника општине Бискупија Милана Ђурђевића и председницу удружења Жене косовске долине Радмилу Берић, при чему је потписан уговор о финансирању опремања дечјег вртића у општини Бискупија.

Дечији вртић у Бискупији је заједничка иницијатива и пројекат Епархије далматинске, која је уступила црквено земљиште Општини за потребе тог објекта, цивилног и јавног сектора који су, заједничким снагама, учествовали у обнављању и адаптацији вртића. Након унутрашњег опремања објекта, места у вртићу, по свим педагошким стандардима, биће за групу од преко двадесет малишана, а укључиваће и децу суседних места: Полаче, Цивљана и Цетине која припадају граду Книну.

По речима надлежних, током јесени очекује се завршетак унутрашњих радова у објекту, у току истих биће спроведена набавка неопходне опреме за коју је потписан уговор о финансирању , па се очекује да ће већ до краја текуће године најмлађи становници Бискупије имати свој вртићки простор.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим је поздравио иницијативу и захвалио гостима на исказаној бризи о деци.

„Иако ме је, у самом почетку, прво изненадио приједлог начелника општине Бискупија да се на имању које припада цркви изгради вртић, наравно да сам ту идеју радо подржао. Оно што често истичем јесте да ми сви првенствено треба да се бринемо о сиротињи, да бринемо о омладини, о дјеци која су наша будућност. Многи, који нису најбоље упућени у овдашње прилике, често остану изненађени када им кажем да само у Книну имамо око три стотине дјеце која похађају православну вјеронауку. За нас је то показатељ да има будућности, да нас има и да ће нас бити овдје, јер тај број није тренутан већ континуитет који имамо готово двије деценије уназад. Захвалан сам свима вама на помоћи, не само везано за овај вртић већ и за све оно што радите на подручју наше Епархије, јер нам је то уједно и показатељ да нисмо заборављени. Има још много начина и много пројеката гдје ће нам требати помоћ, јер имамо и потенцијала да нашу дјецу усмјеримо на прави пут, да једнога дана поново имамо чувене писце, пјеснике, сликаре из Далмације, као што смо их имали кроз нашу историју и то је задатак свих нас“, рекао је, између осталог, епископ Никодим, закључивши како је Србима у Далмацији важно да знају да нису заборављени и да им је често за то довољна макар и лепа реч.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести