Излет млађих основаца Просвјетине школе српског језика, историје и културе

Published On: 24/06/2021

На Духовски уторак, 22. јуна 2021., Српко просвјетно и културно друштво „Просвјета Мостар“ и ЦО Мостар организовали су једнодневни излет за млађе основце, полазнике Просвјетине школе српског језика, историје и културе.

Након окупљања код Саборног храма, сви ђаци и наставници су узели учешће на светој Литургији коју је служио парох бјелопољски, протојереј Небојша Радић. Пред полазак ђаке је благословио Епископ захумско–херцеговачки г. Димитрије, пожелевши им срећан и успешан пут.

Прва дестинација била је манастир Житомислић. После обиласка цркве и музеја, монах Гаврило је поучио децу о историји и важности манастира за долину Неретве и Херцеговину. Малени излетници су се потом упутили ка храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, на поклоњење Пребиловачким великомученицима, где им је домаћин, Алекса Драгичевић одржао час историје говорећи им о значају Пребиловаца и храма Христовог Васкрсења у овом многострадалном месту.

– Пут нас је даље водио ка Чапљини. Са парохом чапљинским, јерејем Марком Гојачићем посетили смо Саборну цркву у Чапљини, а потом кренули ка једном од најпознатијих излетишта у Херцеговини, водопаду Кравице код Љубушког. Ђаци, наставници и вође пута су уживали у прелепој природи и чудесним призорима водопада. Ту, на обали реке Требижат застали смо и ручали. Сви заједно смо закључили какав је бисер наша Просвјетина школа и колико добра нам доноси дружење, склапање нових познанстава, али и учење новог кроз заједничка путовања, истакли су вероучитељи Тијана Башић и Његош Вељанчић.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести