Изложба „Србија и Ватикан“ у Риму

Published On: 25/10/2021

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, протојереј-ставрофор Рашко Радовић присуствовао је отварању изложбе „Србија и Ватикан (1878-1914)“ коју  је организовала  Амбасада Републике Србије при Светој столици у сарадњи са секретаријатом за односе са Државама при Светој столици и Архивом Републике Србије.

Изложбу је, на понтификалном Латеранском универзитету у Риму, отворио г. Никола Селаковић, Министар спољних послова Републике Србије, уз кратак опис добрих односа Србије и Ватикана у периоду од 1878. до 1914. године.

Обраћајући се присутнима, министар је рекао да је Србија од почетка своје нововековне државности настојала да са Светом Столицом успостави ефикасну комуникацију како би се питање односа међу хришћанима у овом делу света решавало на миран и, у складу са напредним српским уставотворним решењима из 19. века, модеран начин.

„Подсећам вас да су још од Сретењског устава, грађани Србије римокатоличке вероисповести уживали пуна верска права и слободе“, казао је министар и додао да српски народ вековима дели животни простор са другим народима и конфесијама, као и да је тај простор много пута био поприште сукоба који су неретко имали и религиозну димензију. Селаковић је навео да и данас Србија и Света Столица развијају сарадњу засновану на разумевању, посебно нагласивши да је за нашу земљу од велике важности позиција Свете Столице у погледу једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

„Борећи за очување свог територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, Србија инсистира на томе да је културно наслеђе у нашој јужној покрајини не само српско, већ да је реч о наслеђу хришћанске Европе“, рекао је министар и подвукао да хришћански темељи Европе не могу бити сачувани без минимума свехришћанског јединства и кохезије.

Секретар Свете столице за односе са државама монсињор Пол Ричард Галагер истакао је да је крај деветнаестог и почетак двадесетог века био период тешких међународних околности у којима су се односи Ватикана и Србије развијали. Поред највиших представника српске и ватиканске дипломатије присутнима су се обратили  Амбасадор Србије при Светој столици Сима Аврамовић и  ректор Понтификалног Латеранског универзитета Винћенцо Буонуомо, нагласивши значај изложбе за односе Србије и Ватикана.

Изложби су присуствовали уважени гости из црквених кругова, јавног и културног живота и амбасадори бројних земаља акредитовани при Светој Столици, и то из: Русије, Велике Британије, Турске, Шпаније, Грчке, Албаније, Бугарске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Кубе, Јапана, Индонезије, Мексика, Панаме, Анголе, Чешке, Словачке, Црне Горе, Камеруна и Никарагве и отправници послова САД, Хрватске и Румуније.

Најновије вести

Повезане вести