Изложба „Улога свештенства у Великом рату“

Published On: 09/11/2021

Поводом празника Дан примирја, у новобеоградској ОШ „Душко Радовић“ постављена је изложба „Улога свештенства у Великом рату“. Изложба се састоји од фотографија које сведоче о верском животу у српској војсци током Првог светског рата.

Циљ изложбе је да се ученици школе упознају са историјском чињеницом да се свештенство, парохијско, али и монашко, у највећој мери одазвало и ставило у ратни  распоред, прихвативши напоре и укључивши се у подухват читавог народа, као и да је Црква морално потпомагала борбу, проповедајући и говорећи понајвише кроз примере својих духовних делатника и пастира да је заштита нападнуте отаџбине света дужност која се поклапа са Божјом вољом.

На фотографијама се може видети како се верски живот одвијао углавном под ведрим небом, на положајима, у војним базама и импровизованим црквама. Крсна слава, Божић и Васкрс славили су се на Солунском фронту, у Африци и свуда где се српски војник током рата затекао. Приказани су такође и свештеници других вера – Јевреји и муслимани приликом полагања војничке заклетве.

Фотографије сведоче о томе да је свештенство у тим тешким данима било на висини свог позива: да је делило са паством и добро и зло и очински се старало да ублажи јад и чемер, да утеши ожалошћене, да помогне бедне и невољне, умело је да се узвиси и да се заложи за паству своју и да јој свуда добрим примером претходи. Изложбу је осмислила и поставила Марија Тодоровић, катихета.

Марија Тодоровић, катихета

Најновије вести

Повезане вести