Илиндан у манастиру Златеш

Published On: 04/08/2022

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је 2. августа 2022. године, на празник Светог пророка Илије, свету архијерејску Литургију у манастиру Златешу, у Томашеву код Бијелог Поља, чиме је прослављена храмовна слава.

По одслуженој Литургији, владика Методије је честитао сабранима и игуману Николају (Стаматовићу) храмовну славу: – Нека је срећна, дивна и велика слава овог мјеста и овог краја, и овог светог храма, ове свете обитељи Светог пророка Илије. Чусмо у светом Јеванђељу како су се људи, који су слушали Христа кад је проповједао, чудили откуд толика благодат и благодатне ријечи које извиру из уста Његових и натапају сву околину, душе и срца оних који Га слушају, и кажу: Зар није то онај кога ми знамо, син Јосифов који је растао међу нама. И увијек је тако било, и прије Христа, кад је пророк Илија био, говорио је божанске ријечи народу.

– Знајте да ово што сте овдје забадава добили и што примате ове благодатне енергије, то треба да преобрази ваш цјелокупни свакодневни живот кад одете из ове свете обитељи и са свете службе. Преображавајући свој живот и своја дјела, онда ће те бити свјетлост која ће свједочити Бога нашег који је на Небесима и пред осталим људима, који се не напајају на овом извору и тиме ће те их привући, поучавао је Епископ будимљанско-никшићки,

Благосиљан је и преломљен славски колач и освештано је жито. Литургији је претходила празнична литија верног народа, која је кренула од Павиног Поља и у свештеном ходу прешла, 12 километара, до манастира Златеш.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести