Имендан Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија

Published On: 25/06/2021

У прву недељу после Педесетнице, 25. јуна 2021. године, када Црква молитвено прославља Преподобног Онуфрија Великог, Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Свето-Успенској Кијево-Печерској лаври.

Истог дана пуноћа Украјинске Православне Цркве молитвено обележава имендан свог Предстојатеља и 50 година од монашења Његовог Блаженства. Будући Митрополит, тада још Орест Березовски, пре 50 година примио је монашки постриг у Свето-Тројицкој Сергијевој Лаври и добио монашко име подвижника из четвртог века Преподобног Онуфрија Великог. 

Митрополиту Онуфрију су саслуживали су архијереји Украјинске Православне Цркве, у молитвеном присуству многобројних свештеника, монаха, монахиња, студената духовних школа и верника. 

После читања светог Јеванђеља, митрополит Онуфрије је беседио о животу и суштини подвига свог небеског покровитеља, Преподобног Онуфрија Великог. Његово Блаженство је призвао вернике да се труде да живе са молитвом, покајањем, да очисте своје душе како би били спремни да приме благодат спасења. Митрополит се присетио речи Преподобног Онуфрија, који је завештао да се врши његов спомен и обећао да ће бити заступник пред Господом сима онима који му се обрачају молитвом. 

Током Литургије прочитане су посебне молитве за окончање епидемије, за здравље лекара и опоравак оболелих. На крају Литургије Митрополит бориспољски и броварски Антоније, руководилац послова Украјинске Православне Цркве, прочитао је поздравна писма предстојатеља и представника помесних Православних Цркава упућена митрополиту Онуфрију. У име епископата Украјинске Православне Цркве Митрополит одески и измајилски Агатангел је произнео поздравну реч предстојатељу поводом имендана. Његово Блаженство је захвалио на честиткама, замолио за молитве и истакао непоколебљивост у вери свих током периода искушења. 

– Најбоље особине човека долазе до изражаја управо у тешким временима. Та искушења кроз која смо прошли показала су да сте заиста носиоци Божје благодати. Хвала вам на подршци и нека нас Господ благослови молитвама Преподобног Онуфрија, пожелео је митрополит Онуфрије свештенству и верницима. 

припремио: теолог Николај Сапсај 

Извор: news.church.ua

Најновије вести

Повезане вести