Исламски терористи убили коптског добротовра

Published On: 23/04/2021

Коптски патријарх Тавадрос II изразио је жаљење због бруталног убиства трговца који је помагао изградњу Богородичине цркве у граду Бир Ал-Абд, на северном Синају, у Египту. 62-годишњег Набила Хабашија Кадима, угледног трговца и филантропа, 8.  новембра 2020. године су отели и затим убили припадници самозване Исламске државе. Чин убиства терористи су пропратили видеозаписом који је потом објављен на друштвеним мрежама. Локални медиjи су известили како је пострадали свесрдно помогао изградњу хршћанске богомоље. Његове убице у видеозапису су га оптужили да је финансирао изградњу цркве.

Набил Хабаши Кадим је припадао једној од најстаријих породица у коптској заједници на том подручју, успешној у трговини златом, одећом и мобилним телефонима. Отмица се догодила испред његове куће, а вишемесечно трагање за њим није дало резултате. 

У изујави саучешћа патријарх Тавадрос је написао да „плаче за сином и верним слугом“ који је сада у Христовој небеској слави, јер је своју веру посведочио жртвовањем свог живота. Патријарх је нагласио подршу коптске православне заједнице напорима египатске државе који су усмерени према сузбијању терористичких напада и очувању националног јединства, за будућност мира и напретка. Северни Синај је годинама поприште напада исламских екстремистичких група који су се појачали после свргавања председника Морсија 2013. године и јачања самозване Исламске државе.

Извор: КТ

Најновије вести

Повезане вести