Канонска посета владике Иринеја Лакавани, Њујорк

Published On: 14/01/2021

Радост празника Рођења Христовог у парохији Светог Стефана у Лакавани, Њујорк, увећана је додатно посетом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја.

На дан храмовне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, владика Иринеј је началствовао светом Литургијом уз саслужење парохијског свештеника Владислава Голића, протођакона Јована Аничића и ђакона Стивена Ђурића. Домаћини славе били су Синиша и Оља Богуновић са децом Леонором и Душаном.

Поштујући све мере предострожности током пандемије, парохијани цркве Светог Стефана су се окупили да дочекају свог архипастира, да заједнички Господу молитве узнесу и посведоче веру, ону исту веру коју је сведочио и Свети првомученик Стефан. У својој двојезичној беседи, владика Иринеј је истакао значај и благослов који парохија у Лакавани носи имајући за свог заштитника дивног мученика Цркве Божје. Владика је посебно напоменуо да наизглед трагични тренуци у животу могу се преокренути на благослов; један од мрзитеља Христових који је подржавао каменовање Стефаново, Божјим промислом је постао један од највећих мисионара речи Христове. Био је то Савле који је на путу за Дамаск доживео просвећење и као апостол Павле пронео реч Христову широм васељене.

Владика Иринеј је началствовао светом Литургијом на празник Светог Стефана, 9. јануара 2021. године, као и у недељу по Божићу, 10. јануара. Након богослужења приређена је трпеза љубави за присутне. Иако у ограниченом броју, најпосвећенији парохијани су поделили радост литургијског сабрања са својим предстојатељем.

У недељу, након трпезе љубави, протођакон др Јован Аничић, управитељ Одељења за верску наставу Епархије источноамеричке, имао је прилику да у веома живом разговору размени искуства у раду црквене школе са парохијским наставницима. Састанку су присуствовали ђакон Стивен  Ђурић, протиница Викторија Трбуховић, попадија Сара Голић и Грегори Корбут, док Ненси Мандић и Аманда Весоловски нису биле у могућности да присуствују. Истакнут је значај свестраног приступа настави у црквеној школи што укључује музичке, ликовне и креативне радионице као и посебне врсте неформалног рада са полазницима. Потребе полазника у различитим узрастима су врло специфичне тако да им је неопходно пронаћи и адекватан одговор. Закључено је да ће се сарадња са Одељењем за верску наставу наставити и интензивирати у сваком могућем смислу.

-Свака канонска посета Његовог Преосвештенства Владике Иринеја је и нова прилика за учење, умножавање молитава и учешће за Трпезом Господњом. Увек сте нам добродошли, драги Владико, и захвални смо Вам за очинско и духовно старање као парохија и као свако од нас понаособ. Смерно молимо Ваше непрестане молитве. На многаја љета!, поручили су верни из парохије Светог Стефана у Лакавани.

протиница Викторија Трбуховић

Најновије вести

Повезане вести