Канонска посета епископа Силуана Јужној Аустралији

Published On: 04/03/2021

У претходној години рестриктивних мера, уведених због вируса ковид-19, било је немогуће путовати из једне у другу савезну државу Аустралије. Те мере су коначно суспендоване, па је коначно омогућена и канонска посета епископа Силуана што је веома обрадовало све православне Србе, који живе на просторима Јужне Аустралије.

У суботу, 27. фебруара 2021. године, када Црква слави Преподобног Авксентија и Светог Кирила Словенског, Епископ је посетио метох Рођења Пресвете Богородице у Инглвуду где је служио свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су архимандрит Петар, архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Зоран Иванић, служашчи метоха и ђакон Јован Јовчић, уз прислуживање ипођакона и чтечева.

Беседећи присутном народу Владика се осврнуо на тешкоће савременог живота сваког хришћанина. Благодарећи Господу на дивном дану Епископ је беседио о порукама Јеванђеља исказујући радост због поновног сусрета након дужег времена.

После свете Литургије уз послужење трпезом љубави Епископ се задржао у разговору са надлежним свештеником Зораном и верним народом.  

Трећег дана посете, у Недељу о блудном сину, 28. фебруара 2021. године, на празник Светог апостола Онисима и Преподобног Јевсевија Пустињака, Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан је посетио парохију и Црквену општину Светог Саве Српског у аделајдском насељу Вудвил Парк.

Будући да су се пожелели архипастирског благослова, сусрета и молитве са својим Епископом, а што због рестриктивних мера није било остварљиво у последњих годину дана, верници су у великом броју дочекали свог Владику. У томе су се нарочито истицала деца. Многи од најмлађих чланова Фолклорне групе „Опленац“ која дјелује при тој парохији, обучени у народне ношње из свих крајева Отаџбине, први су поздравили Владику и примили благослов од њега.

У току свете архијерејске Литургије дечаци и девојчице у ношњама су стајали уз Владичански трон, показујући тиме приврженост чистих дечјих душа својој светој Цркви. 

Епископу су саслуживали архимандрит Петар (Радуловић), архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Зоран Иванић, протојереј Јован Шерстобит), протојереј Страхиња Јањић, парох домаћин и архијерејски заменик, као и ђакони Јован Јовчић и Мишел Миочиновић. Прислуживали су ипођакони Лазар Богосављевић и Слободан Икић, као и чтечеви Урош Јањић, Радован Милутиновоћ, Марко Клисурић, Петар Карановић и Методије Јовчић.  

Епископ је надахнуто беседио на тему недељног Јеванђеља о блудноме сину: -Припремајући се за предстојећи пост, сви треба да схватимо како одвајајући се од Божјих заповести, ми доводимо себе на пусто место. Да управо, када то схватимо, можемо да кренемо ка оздрављењу, то јест у заједницу са Богом. И као што се блудни син покајао и вратио Оцу и ми треба да се кроз покајање, у коме нам помаже пост, вратимо свом Небеском Оцу. 

На светој Литургији је велики број верника приступио светој Чаши, а особита радост је била управо у томе, што је међу причасницима био велики број оних најмлађих. Након отпуста, владика Силуан је поздравио све верне, изражавајући радост због поновног сусрета, узнео молитву Господу да немилих ограничења кретања више не буде као би се сви радовали заједничким богослужбеним сусретима што чешће.

По свршетку богослужења, верни народ је са својим Епископом наставио дружење за трпезом љубави у сали Црквене општине. Затим се Епископ састао са члановима Црквеног одбора, како би се што подробније упознао са ситуацијама и изазовима са којима се ова Црквена заједница сусреће. 

Приликом своје архипастирске посете Аделаиду, владика Силуан, у пратњи архијерејског заменика архимандрита Петра (Радуловића) и архијерејског намесника протојереја Страхиње Јањића, посетио је јужноаустралијског сенатора српског порекла г. Алексa Антића и грчког архијереја у Аделајду, Његово Преосвештенство Епископа синопског г. Силуана.

У понедељак, 1. марта 2021. године, Владика је наставио путовање према срцу јужноаустралијске пустиње, рударском градићу Кубер Пиди, где га је, у подземном храму Светог пророка Илије, дочекао протојереј-ставрофор Милорад Јовчић са својим парохијанима. 

Служењем свете Литургије у велелепном храму, трпезом љубави и разговором о текућим питањима црквеног живота у Кубер Пидију, Његово Преосвештенство је окончао званичну архипастирску посету верном народу и светињама у Јужној Аустралији

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести